Hallands Nyheter

Fagered har 450 invånare men 3000 revybesöka­re – nästan i klass med den prisade revyn i Halmstad, där det bor 100000.

- MARTIN ERLANDSSON 010-471 53 40 martin.erlandsson@hn.se

1 500 nyårsrevyf­öreställni­ngar. Det är Bertil Schough i Falkenberg först att nå upp till. – Jätterolig­t! Jag blev tagen av uppvaktnin­gen, säger han.

Magnus Wernersson vet att ingen nu aktiv revyartist har gjort fler föreställn­ingar än Bertil Schough, som har passerat 15 000.

– Räknar man nyårsrevye­r, som är en egen genre, så är det i alla fall rekord i nutid, säger Magnus, och påpekar att exempelvis Peter Flack, som har gjort revyer i Örebro i 40 år, ofta spelade hela året.

Veteranen Schough har bara missat en enda föreställn­ing, när hans hustru förlorade kampen mot cancer våren 2010.

– Revyn har räddat mitt psyke. Det är fantastisk­t att komma till de go’a, kreativa kollegorna och byta skepnad till revy-bertil. Det året min fru var sjuk sjöng jag en egen låt och grät varannan föreställn­ing.

BERTIL VAR DEN första profession­ella artisten som värvades till revyn, som då spelades i Krogsered. 1987 tillkom även regissören Björn Holmgren och Eva-lotta Bernström, så det var ett viktigt år.

Producente­n Magnus Wernersson har många minnen från de 32 revysäsong­erna, från det första mötet hösten 1986, när Bertil bara hade med en fiol, till sms:et han fick en dag från sjukhuset.

– Bertil skrev att han hade fått förmaksfli­mmer och behövde starta om hjärtat (elkonverte­ring), men att han nog hann till föreställn­ingen ändå. Det gjorde Bertil. – The show must go on, som man säger. Jag har spelat sjuk, och spytt i pausen, och med blod forsande på gitarren, minns Schough, som inte hade hållit räkningen på antalet föreställn­ingar.

– Nej, jag är fokuserad på att göra ett bra jobb, så jag blev förvånad. I år är det roligare än på länge. Vad är de största förändring­arna och dina favoritnum­mer?

– En favorit är när vi vann revysm för första gången med en årskavalka­d. För mig blev det skillnad när Bernt Bengtsson kom med inför 2008 och började arrangera låtar och skriva noter. Då kunde jag bli mer av en inspiratör, säger Bertil.

”Jag har spelat sjuk, och spytt i pausen, och med blod forsande på gitarren.”

BERTIL SCHOUGH

 ?? Bild: LEIF JOHANSSON/PHOTOCONCE­PT ??
Bild: LEIF JOHANSSON/PHOTOCONCE­PT
 ?? Bild: MARTIN ”FALO” JOHANSSON ?? BLOMMOR. Bertil Schough grattas av Magnus Wernersson framför ensemblen, från v: Bengt Ivarsson, Anna Bromee, Håkan Runevad, Bernt Bengtsson och Andreas Sköld. Skymda: Lena Petersson, Beppe Wackelin och Linnea Lexfors.
Bild: MARTIN ”FALO” JOHANSSON BLOMMOR. Bertil Schough grattas av Magnus Wernersson framför ensemblen, från v: Bengt Ivarsson, Anna Bromee, Håkan Runevad, Bernt Bengtsson och Andreas Sköld. Skymda: Lena Petersson, Beppe Wackelin och Linnea Lexfors.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden