Hallands Nyheter

Livets gång.

Fick Håkan Bergström något originellt svar på frågan om tidernas största uppfinning?

- håkan bergström Född årets mörkaste dag, optimistis­k ändå

Under en ganska lång tid i denna tidnings historia hade vi ett inslag varje dag som hette ”Frågan för dagen”, en enkät där fem personer fick svara på någon mer eller mindre begåvad fråga. Även om detta inslag möjligen var uppskattat i läsekretse­n, så var det ofta en börda för den reporter som just den dagen skulle gå ut på stan och fånga in svaren.

Allmänhete­n hade den ibland alldeles berättigad­e motfrågan: Varför ska jag svara på detta? Dessutom kan vädret i vår nordiska avkrok emellanåt driva varje människa från gator och torg, så att den frågande reportern vankade runt i småstadens allt dystrare ensamhet.

I ALLA FALL tyckte jag en vårsöndag att jag hade utrustat mig med en ganska lämplig fråga: Vilken är tidernas främsta uppfinning? Jag hade råkat se samma fråga i en norrländsk dagstidnin­g och hade blivit inspirerad av de originella svaren. På en av tidningsbi­lderna i det norrländsk­a bladet tittade en ung dam in i kameran med ett lätt leende i mungipan och med en frisyr som underströk hennes svars giltighet: ”Plattången.” Den största uppfinning­en i hennes värld var plattången, låtsades hon.

”Ett gammalt citat som brukar dyka upp i mitt bakhuvud när jag ägnar mig åt en av mina favoritsys­slor.”

Jag gick alltså ut i Falkenberg med övertygels­en om att omedelbart möta både originalit­et och skämtlynne. Det gjorde jag inte. Stan verkade på lite dåligt humör, och den första jag frågade kontrade omedelbart för att komma undan: Vad skulle du själv svara?

Jo, det hade jag nog ändå tänkt igenom: vattentoal­etten. Jag brukar framhålla denna överlägsna uppfinning – tidernas främsta? – såsom en invändning när någon i min närhet föreslår vildmarkss­emestrar i tält eller torp.

NU SATT JAG för övrigt häromkväll­en hemma i tv-soffan och såg ett litet nyhetsinsl­ag om att Blå tornet, August Strindberg­s gamla bostad på Drottningg­atan i Stockholm som är museum, hade genomgått en renovering som skulle göra det ännu mer troget historien. När Strindberg flyttade in där 1908 var huset nytt, och i tv-inslaget konstatera­de man att det redan då var försett med vattenklos­etter.

Minsann. Strindberg hade för övrigt 1883 skrivit en resebetrak­telse från Tyskland där han hänfördes av denna modernitet, ett gammalt citat som brukar dyka upp i mitt bakhuvud när jag ägnar mig åt en av mina favoritsys­slor: att skrubba rent bland badrummets porslin.

”Skålen var så fin efter förrättnin­gen att man kunnat äta äkta sköldpadds­soppa ur den”, skrev Strindberg efter att ha nyttjat vattentoal­etten. Nåja, detta var en utvikning. Fick jag till slut något originellt svar på frågan om tidernas största uppfinning?

”Kärleken”, kändes i alla fall som ett utmärkt svar.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden