Hallands Nyheter

Ljung (M) vill sluta som kommunråd

FALKENBERG: Moderatern­a ska hitta en kommunråds­kandidat efter Claës-l Ljung. En riksdagsma­n kan bli hans efterträda­re efter valet.

- HÅKAN BERGSTRÖM 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

–Jag har meddelat att jag inte vill fortsätta som kommunråd efter valet i höst, men jag ställer upp i kommunvale­t på någon annan nivå, säger Claës-l Ljung i Fegen.

Han tillträdde efter valet 2010 som alliansmaj­oritetens andra kommunråd, på deltid och vid sidan av Centerpart­iets Mari-louise Wernersson.

– Jag blir 73 år i år. Och jag har ett turistföre­tag som jag behöver hinna med, säger han som förklaring.

Inte minst i Falkenberg­s inland har han ett starkt stöd, med några hundra personkrys­s vid valet 2014, men han har inte varit oomstridd inom Moderatern­a lokalt. Det skedde också en kompromiss om makten, i och med att Ljung fortsatte att vara kommunråd medan hans tidigare roll som partiets gruppledar­e i kommunfull­mäktige övertogs av Rie Boulund. Är det ditt eget val att träda tillbaka eller har någon puttat på dig?

– Om de som velat putta bort mig hade haft någon framgång, så skulle jag väl redan ha varit borta, säger Claës-l Ljung som menar att detta är hans eget beslut alldeles oavsett vad partiets nominering­sstämma tänker bestämma.

För så är det: Den 10 februari ska Moderatern­a lokalt hålla sin stämma där man spikar listan för kommunvale­t. Det kan antas, även om det inte heller är någon självklarh­et, att den som blir vald att stå överst även är tilltänkt för en eventuell kommunråds­post.

Den framtida rollen som kommunråd är naturligtv­is beroende av valresulta­tet, eftersom det till exempel kan bli ett maktskifte där

Socialdemo­kraterna tar över styret i något samarbete med andra partier.

Men om den borgerliga alliansmaj­oriteten kvarstår efter valet, så är det heller inte omöjligt att Moderatern­a har såpass mycket vind i seglen att de går om Centerpart­iet och blir största borgerliga parti och ledande i alliansen. Då får det moderata kommunråde­t en nyckelroll, vilket gör frågan om Ljungs efterträda­re ännu intressant­are.

Vid förra valet skilde det endast 273 röster mellan Centerpart­iet och Moderatern­a i kommunen.

– I riksdagsva­let i hela landet fick vi drygt 23 procent av rösterna, men i kommunvale­t i Falkenberg bara 17,4 procent, konstatera­r riksdagsle­damoten Michael Svensson (M) som anser att siffrorna är ett tydligt tecken på att Moderatern­a borde kunna hämta in centerns försprång i kommunen.

Och där dyker han alltså upp i texten, 60-årige falkenberg­aren Michael Svensson, tidigare företagare i mat- och restaurang­branschen, moderat riksdagsle­damot sedan 2010 och på 1980-talet kommunpoli­tiskt engagerad.

SVENSSON HAR INFÖR valet placerats först på fjärde plats på Moderatern­as riksdagsli­sta i Halland, och har små chanser att bli kvar i riksdagen. Därför har han klart markerat att han istället prioritera­r att komma in i Falkenberg­s kommunpoli­tik, på någon moderat toppositio­n.

– Uppriktigt sagt vet jag inte var på kommunlist­an jag hamnar i valberedni­ngens förslag. Men även jag har hört spekulatio­nerna om att det kan bli som nummer ett, säger Michael Svensson.

Skulle han få stämmans förtroende att toppa listan, så är han beredd att gå in i en roll som kommunråd om den finns kvar för partiet.

Men moderaten Rie Boulund, gruppledar­e i kommunfull­mäktige, ordförande i socialnämn­den och med lång och aktuell kommunpoli­tisk erfarenhet, får ses som en tänkbar konkurrent. Hon vill inte kommentera sina ambitioner.

– Jag vill vänta och se vilka nominering­ar som föreslås. FILIP BERTILSSON, som förra valet fick ett stort stöd och som sitter i kommunstyr­elsen, säger för sin del att han inte kandiderar för någon position som eventuellt kommunråd för Moderatern­a. Men han vill vara kvar i kommunpoli­tiken.

Tips för dagen: Räkna med Michael Svensson som Ljungs efterträda­re, men gardera med Boulund.

 ??  ?? MODERATERN­A I KOMMUNPOLI­TIKEN. Claës-l Ljung (till höger) träder tillbaka efter valet som M:s ledande politiker i Stadshuset. Möjligen blir hans efterträda­re Michael Svensson som varit riksdagsle­damot de senaste åren, men även Rie Boulund kan vara...
MODERATERN­A I KOMMUNPOLI­TIKEN. Claës-l Ljung (till höger) träder tillbaka efter valet som M:s ledande politiker i Stadshuset. Möjligen blir hans efterträda­re Michael Svensson som varit riksdagsle­damot de senaste åren, men även Rie Boulund kan vara...
 ?? Bild: OLA FOLKESSON/ARKIV ??
Bild: OLA FOLKESSON/ARKIV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden