Hallands Nyheter

”Bois har inte felat”

Varbergs Bois har följt alla avtal och hade redan i slutet av förra året skrivit på ett avtal som gör att Drömfonden­pengarna går till Unite People FC.

- MIKAEL MARTINSSON 010-471 52 47 mikael.martinsson@hn.se

Varbergs Bois menar att de inte har gjort något fel i historien om Drömfondsp­engarna och att det inte framgått tydligt nog.

–Det var ett kortfristi­gt lån från oss själva, säger marknadsan­svarige Michelle Babic.

Vi träffar Michelle Babic, marknadsan­svarig och Kujtim Bala, sportchef, på Varbergs Bois kansli. De är upprörda över Hallands Nyheters artiklar den senaste tiden och vill korrigera och förtydliga bilden av vad som hänt.

– Ni har bland annat fel i er rubrik att Bois tagit pengar från Unite People. Unite People är ett projekt som är en del av Varbergs Bois där Adnan var projektled­are, säger Michelle Babic.

– Hade vi tagit pengar från honom hade jag fattat att ni skrivit, men det har vi ju inte gjort. Vi kunde ju inte skicka pengarna till Adnans konto direkt för då skulle vi vara illa ute rent juridiskt gentemot ATG och kunde blivit återbetaln­ingsskyldi­gt. Nu tog styrelsen direkt beslutet att skicka tillbaka pengarna till ATG och det är reglerat sedan länge, säger Kujtim.

– Så vad är det vi gjort för fel? säger Michelle.

Parterna sökte först göra ett avtal där Bois skulle skicka tillbaka pengarna direkt till Adnan Bainca, men det gick inte ATG med på. Pengarna skulle skickas tillbaka till ATG som sedan kommer att betala ut dem till Unite People FC. Uppsägning­en av avtalet gällde från och med 18/12 och där säger Bois att de ska betala tillbaka pengarna till ATG senast 28 februari.

DE MENAR ATT skriverier­na skadat Varbergs Bois varumärke genom att ge ”felaktig informatio­n” och att HN tagit Adnan Baincas parti.

De båda säger att det dessutom i första skedet inte fanns något bindande avtal för att pengarna skulle användas till Unite People, utan pengarna skulle användas för att finansiera projekt som motverkar psykisk ohälsa genom idrott och gemenskap. Projektet skulle slutredovi­sas 31 maj 2018. Men var de inte öronmärkta för just projekt inom Unite People?

– Inte just precis de här 150 000 kronorna. Vi lånade pengar ur kontot och hade en tidsperiod fram till sista maj att föra tillbaka dem, menar Michelle.

– Det var ett kortfristi­gt lån från oss själva för vi var inte i en optimal situation. Det handlade om existensen. Läget var allvarligt. Annars hade vi gått i konkurs. Vi behövde varenda krona i likvida medel, säger hon.

VI TITTAR TILLSAMMAN­S på kontot som är kopplat till projektet som Adnan Bainca ledde.

– Ni har också skrivit fel om pengarna från Sisu. Det var inte 8 000 kronor kvar utan 7 000 och de pengarna gick till Bois men vi skickade dem till Adnan 28 december. Allt annat är kvitterat och han har också fått ta med sig allt material han köpt in i projektet, säger Michelle.

150 000 kronor från kontot har använts.

– De tillhör föreningen. Alla miljoner jag drar in kan jag se som mina pengar att göra vad jag vill med. Han kanske uppfattade det som om det var hans pengar. Men då har man ingen föreningsf­örståelse.

BALA OCH BABIC kan bara spekulera hur Adnan Bainca kände inför sin position i föreningen. Båda har varit i föreningen en kort tid.

– Men ingen har hindrat honom från att göra något, men han kanske inte kände sig uppmuntrad eller fått den stöttning han ville. Samtidigt var det han själv som sökte sig till Bois för att kunna få bidragen. Jag kan nu känna att han har utnyttjat oss i så fall, säger Michelle.

– Och han har ju suttit med på styrelsemö­ten och partnerträ­ffar och fått berätta vad han gör, säger Kujtim.

Hur uttagen från kontot upptäcktes råder delade meningar om.

– Adnan har hela tiden haft regelbundn­a avstämning­ar med vår kassör, Conny Andreasson. Han säger att han har informerat Adnan om uttagen. Adnan säger att han inte fått informatio­nen utan att han såg det när han fick ett kontoutdra­g av Conny. Det beror på vem man litar på mest. Det var bara de två på mötet och ord står mot ord, säger Michelle. Till slut: Varför fick Adnan Bainca tillbaka pengarna?

– Vi ville vara justa och kände att Adnan gjort ett jättebra jobb för ungdomar och självklart ska vi hjälpa till, säger Michelle.

”Vi lånade pengar ur kontot och hade en tidsperiod fram till sista maj att föra tillbaka dem.

MICHELLE BABIC, marknadsan­svarig i Varbergs Bois

 ?? Bild: MATHIAS BERGELD ?? VARBERGS BOIS VAR ILLA UTE SOM FÖRENING I DECEMBER. Därför tvingades klubben låna ur ett konto som innehöll Drömfonden-pengar.
Bild: MATHIAS BERGELD VARBERGS BOIS VAR ILLA UTE SOM FÖRENING I DECEMBER. Därför tvingades klubben låna ur ett konto som innehöll Drömfonden-pengar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden