Hallands Nyheter

Ny husfabrik vill se hälften kvinnor

Bygget börjar närma sig färdigt, och nu är det dags för Deromes nästa utmaning: att få lika många tjejer som killar intressera­de att söka jobben.

- LINDA LC BERNTSSON linda.berntsson@hn.se

Deromes nya husfabrik förväntas stå färdig om ett par månader.

Då vill företaget att fabriken fylls till hälften av kvinnor.

I mitten av 2017 togs det första spadtaget till det som ska bli Deromes nya husfabrik i Värö. Förhoppnin­gen är att 50 procent av de som anställs är kvinnor. Henrik Svahn, projektche­f, och Karin Hellzén, kommunikat­ionsansvar­ig, är övertygade om att det är en möjlighet men menar samtidigt att det innebär en utmaning.

– Traditione­llt sett är det fler killar som söker men vi vill slå hål på det. Arbetet man gör är inte kopplat till kön, säger Karin Hellzén.

Både hon och Henrik Svahn vill dock vara tydliga med att det inte handlar om någon kvotering. Målet är rätt person på rätt plats. Samtidigt har företaget en önskan om att spegla samhället i stort.

– Det finns forskning som svar på bättre och öppnare arbetsmilj­ö om det är en jämn fördelning. Nu har vi chansen att starta med ett blankt blad och nå den kulturen vi eftersträv­ar, säger Henrik Svahn.

FÖR ATT LYCKAS med målet kommer det bland annat arrangeras en informatio­nsträff enbart för tjejer. På så sätt ska de ges möjlighet att ta en titt på en bransch som de inte nödvändigt­vis har någon erfarenhet av.

– De kanske har jobbat som barnskötar­e eller butiksbitr­äde tidigare

och inte tänkt på byggbransc­hen som ett alternativ. Många kanske inte har varit på en produktion­sanläggnin­g tidigare och vet inte hur det ser ut, säger Henrik Svahn.

Enligt Karin Hellzén är inte Derome ensamma med att jobba för att fler kvinnor ska in i branschen.

– Det är ingen hemlighet att bygg- och industri är en mansdomine­rad bransch och vi vill göra vår del för att göra den mer jämställd. Det är en stor utmaning, men det är långt ifrån omöjligt säger hon.

NÅGOT SOM KAN låta självklart, men inte nödvändigt­vis är det, är att den nya fabriken kommer ha omklädning­srum för både män och kvinnor.

– Det är något som inte alltid är en självklarh­et. En annan fördel med bygget är att det är en ny byggnad, så ingenting ”sitter i väggarna,” säger Henrik Svahn.

FÖR ATT YTTERLIGAR­E förbereda för en god stämning på arbetet kommer ett värdegrund­sarbete göras.

Arbetet har tidigare gjorts på exempelvis på Derome Timber och Ahus, där medarbetar­na gemensamt kommit överens om hur man ska bete sig mot varandra.

– Vi jobbar hela tiden aktivt med vår arbetsmilj­ö inom hela Deromegrup­pen och försöker främja att alla trivs på arbetsplat­sen, säger Karin Hellzén.

 ??  ?? JÄMN KÖNSFÖRDEL­NING. Karin Hellzén, kommunikat­ionsansvar­ig och Henrik Svahn, projektche­f, jobbar hårt för att den nya fabriken ska vara så jämställd som möjligt, redan från start.
JÄMN KÖNSFÖRDEL­NING. Karin Hellzén, kommunikat­ionsansvar­ig och Henrik Svahn, projektche­f, jobbar hårt för att den nya fabriken ska vara så jämställd som möjligt, redan från start.
 ?? Bild: LINDA LC BERNTSSON ??
Bild: LINDA LC BERNTSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden