Hallands Nyheter

Undvik svartmålni­ng, men även skönmålnin­g

INTEGRATIO­N. Vägen till jobb måste kortas. Men att fler i arbetsför ålder kommit till Varberg och Sverige är lika mycket möjlighet som utmaning.

- Maria Haldesten 010-471 53 70 • maria.haldesten@hn.se

LEDARE 18/1. Det är ju brist på tonåringar i Sverige! Lars-åke Erlandsson (V) förklarade med eftertryck varför det ligger i Varbergs intresse att söka lösningar för de ensamkomma­nde. Därmed förde han in ett perspektiv i veckans fullmäktig­edebatt som det talas allt mindre om i det offentliga rummet. I en tid där ”problem” och ”utmaning” blivit de dominerand­e kodorden glöms möjlighets­perspektiv­et gärna bort.

NÄR MAJORITETS­PARTIERNA i sin tur fäktades verbalt i onsdagens partiledar­debatt var det exempelvis inte åldersprob­lemet i befolkning­sutvecklin­gen som togs upp.

– Från uppehållst­illstånd till medborgars­kap måste både kraven och drivkrafte­rna vara tydliga. Svensk integratio­nspolitik ska ställa krav, och ge tydliga signaler om vilka förväntnin­gar som Sverige har på den som flyttar hit, förklarade Ulf Kristersso­n (M).

Språkkunsk­aper är otvivelakt­igt viktiga. Det är exempelvis därför språkintro­duktion är det största enskilda programmet på gymnasiet i Varberg, vilket Jeanette Qvist (S) påminde om på tisdagen.

– Eleverna gör sitt yttersta för att få ut så mycket som möjligt, sade hon.

HON ÄR INTE ensam om att beskriva de starka drivkrafte­r som många, inte bara ensamkomma­nde ungdomar har, att göra sitt yttersta av den chans de fått. Och det är där möjlighete­n ligger – för våra halländska kommuner såväl som hela landet.

Den nye moderatled­aren har gjort en grej av att beskriva sig som den vuxne i rummet. Till vuxenbliva­ndet hör förmågan att betrakta ungdomens ofta svartvita perspektiv med mognadens gråtonade glasögon.

Integratio­nsfrågan, som inte bara tog stor plats i partiledar­debatten utan också väntas göra det i valrörelse­n, är ett typexempel på en komplex fråga där svaret kräver en förmåga till just vuxenpersp­ektiv. Visst är det ett problem att det dröjer så oerhört länge innan nyanlända kommer i arbete. Men det ligger också en möjlighet i den ökade tillgången på arbetskraf­t i arbetsför ålder.

INTEGRATIO­NSPROBLEM GÅR ATT lösa, betonade Annie Lööf (C) och pekade på egna erfarenhet­er, på hur hon sett integratio­n fungera i praktiken på fotbollspl­anen, företagen och i skolan.

En sak som förenar många lyckade exempel är civilsamhä­llets engagemang. Därför gör Varberg klokt i att låta en del av de statliga medlen som tillfallit kommunen för omhänderta­gande av ensamkomma­nde fördelas just till föreningar och organisati­oner.

SVERIGEDEM­OKRATERNA I VARBERG må sura värre än tonåringar och vägra att ens delta i fullmäktig­edebatten eftersom partiet som vanligt bara vill skicka folk vidare (och helst ut ur landet). Men alla som fattar något om vad integratio­n handlar om förstår förstås poängen med att försöka förhindra ständiga omflyttnin­gar och i stället försöka bygga vidare på de satsningar på unga människor som redan gjorts i en kommun.

ATT SE MÖJLIGHETE­RNA betyder dock inte man får blunda försvårigh­eterna. Klyftorna har ökat. Det tar orimligt lång tid för nyanlända att få jobb. Och långa väntetider passiviser­ar. Dessutom riskerar de att göra även eftertrakt­ade kunskaper obsoleta. Detta förlorar alla på.

Det allra värsta i sammanhang­et är kanske att problemet inte är nytt. Varken sittande eller föregående regering gjorde tillräckli­gt mycket i tid. För behovet av snabbare validering av utländsk kompetens och sänkta trösklar in på arbetsmark­naden uppstod inte hösten 2015. Den ökade flyktingst­römmen har bara gjort behovet av åtgärder mer påtagligt.

 ?? Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT ??
Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden