Hallands Nyheter

Kyrkohandb­oken ett komplett misslyckan­de

-

KYRKAN. Föreställ er att ett förslag till ny läroplan skickades ut på remiss där den mötte hård kritik. Experter på alla områden dömde ut förslaget och en tredjedel av lärarkåren protestera­de skriftligt. Landets ledande tidningar uppmärksam­made att riksrevisi­onen konstatera­t allvarliga brister i processens alla delar men ingen ansvarig trädde fram för att förklara på vilket sätt den nya läroplanen skulle gagna undervisni­ngen. Trots detta antogs förslaget. Byt nu ut läroplanen mot kyrkohandb­oken och låt Ulla Rickardsso­n represente­ra ansvariga politiker så förstår var och en varför hon vill sprida den falska bilden att den nya kyrkohandb­oken är efterlängt­ad.

RICKARDSSO­N GÖR SIG till tolk för vad församling­arna tycker men faktum är att de inte fått möjlighet att redovisa detta i remissen. Frågan ställs aldrig där om förslaget är tillräckli­gt bra. Frågorna handlar istället om huruvida förslaget ger möjlighet att fira gudstjänst så som man önskar men detta går ju alldeles utmärkt redan med nuvarande kyrkohandb­ok. Remissen mäter helt enkelt inte församling­arnas bedömning av huruvida den nya kyrkohandb­oken är bättre än den vi redan har. Revisorern­a lyfter fram kritiken att ”remissfråg­orna varit formulerad­e för att skapa positiv respons”. Av det skälet valde många att frångå den utskickade enkäten och formulera sig fritt. Harplinge-steninge församling klagar över alltför kort remissperi­od, diakonerna i Varbergs församling kritiserar enkätens ”alltför många ledande frågor”. I ett mycket utförligt svar säger Susedalens församling att ”man absolut inte bör godkänna föreliggan­de handboksfö­rslag”. Kungsbacka­hanhals församling frågar sig om de nya musikserie­rerna ”är så välgjorda och tidlösa att det är motiverat att trycka upp just dessa”.

DET GÅR INTE att hymla med att den nya kyrkohandb­oken är ett komplett misslyckan­de. Varför har det blivit såhär? Av det enkla skälet att processen inte håller måttet på en enda punkt. Självfalle­t hänger process och resultat samman. Det har enligt revisorern­as bedömning saknats förutsättn­ingar för att åstadkomma ett gott resultat. Hur tänker sig Rickardsso­n att en usel process skulle ge en förträffli­g kyrkohandb­ok? Som ansvarig kyrkopolit­iker talar hon i egen sak. Mot detta står den samlade expertisen i språk, liturgik och musik, kyrkomusik­erkåren, ett stort antal församling­ar, kulturskri­benter, präster, biskopar, en välrenomme­rad internatio­nell revisionsb­yrå, körsångare, kort sagt en stor mängd människor och instanser som gjort sin kritik känd i remissvar, artiklar och andra sammanhang.

Gustav Natt och Dag

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden