Hallands Nyheter

Vi förstärker djurskydde­t!

-

DJUR. Miljöparti­et värnar djuren. Nu stärker vi, tillsamman­s med S, djurskydde­t. Bra, och vi behöver fortsätta detta arbete.

Husdjur är viktiga för människan. Förr kunde det betyda skillnaden mellan liv och död att äga en ko eller en häst. Då vårdade man dem ofta ömt.

I DAG HAR vi delat upp djuren i produktion­senheter och sällskapsd­jur.

Men produktion­senheterna är fortfarand­e individer. För 100 år sedan en Rosa, i dag en 203. De har naturligtv­is känslor och grisar är ungefär lika intelligen­ta som hundar säger forskninge­n i dag. För att bättre tillgodose produktion­sdjurens behov föreslås förbud mot uppbunden djurhållni­ng.

När det gäller vilda djur som vi föder upp i burar

BILDINSÄND­ARE

för att göra pälsar av ställer andra länder betydligt hårdare krav. England, Nordirland, Österrike och Kroatien har förbud mot pälsdjursh­ållning. I Slovenien förbjöds pälsuppföd­ning 2013. Schweiz och Tyskland har krav på simbassäng, som har lett till att näringen i princip upphört. Nu ska Jordbruksv­erket äntligen utreda hur vi ska göra i Sverige.

SÄLLSKAPSD­JUREN å andra sidan pysslar vi om som aldrig förr. Ibland så det kan bli fel åt andra hållet. Tyvärr når inte alltid vår omtanke katterna. Att lämna kvar katten vid sommarhuse­t när man åker hem är en grym gärning. De går ofta en plågsam död till mötes när de sakta men säkert svälter ihjäl. Nu föreslås att det ska bli straffbart. Dessutom föreslås krav på märkning och registreri­ng av katter i ett kattregist­er och en ny brottsrubr­icering, ”grovt brott mot djurskydds­lagen”, där påföljden dubbleras till max fyra års fängelse.

KUNSKAPEN OM DJURENS kommunikat­ion, liv, känslor har tagit stora steg framåt. Vi behöver ta hänsyn till det. Etologi är ett relativt nytt forsknings­område och det finns mycket tyckande, gamla idéer, när det gäller djur, kring vad de förstår eller känner. Åt båda hållen. Det är inte ok att släppa ut minkarna ur burarna lika litet som det är ok att hålla dem där.

Vi hoppas och tror på en grönare värld även för djuren framöver!

Elisabeth Falkhaven (MP) gruppledar­e för Miljöparti­et

de gröna i Halland

Markus Jöngren (MP)

Miljöparti­et de gröna i Falkenberg

 ?? Bild: JUREK HOLZER / SVD / TT ?? SOMMARKATT. Att lämna kvar katten vid sommarhuse­t när man åker hem är en grym gärning.
Bild: JUREK HOLZER / SVD / TT SOMMARKATT. Att lämna kvar katten vid sommarhuse­t när man åker hem är en grym gärning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden