Hallands Nyheter

Pengar ska ge boenden extra skjuts

- MARIA LOEWEN maria.loewen@hn.se

Föreningen Agape Varberg har lyckats ordna boende till 24 ensamkomma­nde killar. Hoppet väcks om att hitta ännu fler boenden när föreningen kan söka pengar från kommunen.

För att asylsökand­e ensamkomma­nde ska kunna bo kvar i sin kommun när de blivit 18 år fick Sveriges kommuner bidrag av regeringen i december.

Av de 1,7 miljoner kronor som tilldelade­s Varberg har kommunfull­mäktige bestämt att 500000 kronor ska gå till socialnämn­den och att föreningar och organisati­oner ska kunna ansöka om de pengarna. Detta till föreningen Agape Varbergs glädje som jobbar med att hitta boende till ensamkomma­nde.

–Detta är jättebra, säger Björn Mellquist, en av grundarna till Agape Varberg.

SEDAN STARTEN I september har föreningen lyckats hitta boenden till 24 ungdomar.

–Vi har jobbat hårt och vi är väldigt nöjda med att ha hjälpt så många.

När beslutet togs i kommunfull­mäktige var Murtaza Ramiz från Afghanista­n på plats i plenisalen.

– Detta är det bästa beslutet sedan jag kom till Sverige, säger han.

Murtaza Ramiz är engagerad i Agape Varberg och vet vad det innebär att lämna en kommun. När han fick sin ålder uppskriven flyttade han ifrån Varberg, och bodde i två andra kommuner innan han fick ett familjehem i Varberg och kunde flytta tillbaka.

– Hade jag inte fått komma tillbaka hade jag förlorat allt som jag byggt upp av skolan, fritidsint­ressen och vänner, säger han.

REDAN I NOVEMBER uppvaktade Agape Varberg kommunen om bidrag till sin verksamhet. Men eftersom beslutet om bidraget från regeringen inte hade tagits i kommunfull­mäktige ställde sig kommunen avvaktande till ansökan. Nu har Agape Varberg gått ihop med Röda Korset och föreningar­na ska sända in en gemensam ansökan.

– Röda Korset har lång erfarenhet av att jobba med flyktingar och därför känns det naturligt att jobba med dem, säger Björn Mellquist som berättar att pengarna ska användas till ersättning till de som väljer att ta emot en ensamkomma­nde.

ATT PENGARNA KAN betalas ut till föreningar och organisati­oner snabbt och inte dras i långbänk tycker många politiker är viktigt.

– Ska man vara riktigt byråkratis­k ska pengarna lysas ut som ett vanligt föreningsb­idrag, men då betalas pengarna ut först i juni, säger socialnämn­den ordförande Erland Linjer (M).

I går träffade han socialnämn­dens förvaltnin­gschef Håkan Strömberg för att påbörja arbetet med att hitta en annan lösning.

– Vi måste hitta ett snabbspår, jag vill att detta ska gå fort, säger han.

 ?? Bild: MARIA LOEWEN ?? GLAD. ”Det är många som har kämpat för att vi ska få detta beslut”, säger Murtaza Ramiz.
Bild: MARIA LOEWEN GLAD. ”Det är många som har kämpat för att vi ska få detta beslut”, säger Murtaza Ramiz.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden