Hallands Nyheter

Maja Törnäng har gett ut en bok

- ANNA OSCARSON 010-471 53 71 anna.oscarson@hn.se

Elvaåriga Maja Törnäng har gett ut en bok som hon skrivit själv och som hon även har illustrera­t. – Jag gillar böcker med skräck i, säger hon.

Maja Törnäng älskar att skriva, måla och rita. Hon har alltid skrivit mycket och genom åren har det blivit ett stort antal böcker där hon själv vikt ihop A4-papper och häftat ihop dem. Under hösten skrev hon boken ”Flickan som försvann”. Hon använde delvis elevens val i skolan för att få den färdig före jul.

– Jag önskade mig i julklapp att få göra en riktig bok av den, säger hon.

FÖRÄLDRARN­A JOHAN och Sara Törnäng kollade runt på nätet vad det fanns för möjlighete­r. Det visade sig vara ganska dyrt. Att trycka en bok kostade 600 kronor, att trycka två kostade även det 600 kronor. De tryckte upp sex exemplar.

Hela jullovet ägnades åt att få till layouten på boken. Majas bilder scannades in.

– Det var en del pyssel. Programmet var inte så användarvä­nligt så vi fick hjälpa till lite i början, säger Johan.

DEN 37 SIDOR långa boken är indelad i tolv kapitel. Den handlar om Lovisa som har en stor familj. Det börjar hända mystiska saker och hon hittar en märklig ring. Hon får veta att hon har haft en syster.

– Jag vill inspirera andra att våga skriva. Ett tips är att tänka ut hela berättelse­n i stora drag innan du börjar skriva, säger Maja.

SLUTET I ”FLICKAN som försvann” är öppet och bäddar för en uppföljare men Maja har börjat på en annan bok nu ”Damen i rött”.

 ?? Bild: ANNA OSCARSON ?? FÖRFATTARE OCH ILLUSTRATÖ­R. Maja Törnäng från Varberg fick i julklapp möjlighete­n att ge ut sin egenskrivn­a bok.
Bild: ANNA OSCARSON FÖRFATTARE OCH ILLUSTRATÖ­R. Maja Törnäng från Varberg fick i julklapp möjlighete­n att ge ut sin egenskrivn­a bok.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden