Hallands Nyheter

Fyrdubblad kostnad för hyrsköters­kor

HALLAND: SJUKSKÖTER­SKOR HYRS IN FÖR 75 MILJONER

- YVONNE PERSSON yp@hallandspo­sten.se 010-471 51 84

Bristen på sjuksköter­skor i Region Halland har till stor del fått lösas med hyrpersona­l. Under 2017 hyrdes det in sjuksköter­skor för 75 miljoner kronor, vilket är mer än fyra gånger så mycket som 2015.

SJUKSKÖTER­SKEBRISTEN

största andelen av den totala summan. Under 2017 kostade de 91,6 miljoner, det vill säga 16,4 miljoner mer än hyrsköters­korna. Skillnaden är att läkarsumma­n inte ökat under 2017, jämfört med 2016.

EN AV REGIONENS verksamhet­er – psykiatrin – har till och med lyckats minska sin användning rejält.

– Vi har haft en tydlig målsättnin­g om att få ner användning­en och har gjort en mängd olika insatser. Vi har fortfarand­e svårighete­r att rekrytera fast personal, men har lyckats bättre 2017. Bland annat har vi fått några av hyrläkarna att bli fast anställda, berättar Goran Delic, chef för psykiatrin i Halland.

Som framgångsf­aktorer nämner han bra chefer och att ”inte köra med snabba lösningar”.

– Det gäller att ha uthållighe­t, men i det långa loppet kan vi inte ha så här mycket hyrpersona­l. Det blir ingen kontinuite­t för patientern­a och en dålig arbetsmilj­ö för medarbetar­na. Hyrpersona­l behöver ju aldrig ta ansvar för helheten, säger Goran Delic.

FRÅN FACKETS SIDA har man också varit kritisk mot bristen på insyn hos de anlitade företagen och mot att dessa i sin tur anlitat underlever­antörer.

– När man nu använder bemannings­företag så måste det ju vara seriösa sådana, med kollektiva­vtal eller kollektiva­vtalslikna­nde villkor. Vi har haft många samtal med arbetsgiva­ren kring den inhyrda personalen, säger Camilla Tellström.

Regionen gör just nu en ny upphandlin­g av hyrsjukskö­terskor.

– Det är viktigt att vi där är en tydlig kravställa­re. Man får också tänka på att hela kostnaden för hyrpersona­l inte är en extrakostn­ad för regionen. Hade vi haft egen personal så hade vi ju haft en kostnad för dem, om än inte lika hög, säger Cristine Karlsson och tillägger:

– Vi vill minska beroendet av bemannings­bolag, men jag tycker inte det är fel att använda hyrpersona­l under ordnade former, exempelvis under semesterti­der.

 ?? Bild: ULF BÖRJESSON/ARKIV ?? LYCKATS VÄNDA TRENDEN. ”Vi har haft en tydlig målsättnin­g om att få ner användning­en av hyrpersona­l och har gjort en mängd olika insatser”, berättar Goran Delic, chef för psykiatrin i Halland.
Bild: ULF BÖRJESSON/ARKIV LYCKATS VÄNDA TRENDEN. ”Vi har haft en tydlig målsättnin­g om att få ner användning­en av hyrpersona­l och har gjort en mängd olika insatser”, berättar Goran Delic, chef för psykiatrin i Halland.
 ?? Bild: STINA OLSSON ?? SKA FASA UT. ”Fördelarna med att ha egen personal är så många”, säger Inga-lill Baudlot, verksamhet­schef för medicinkli­niken i Halmstad.
Bild: STINA OLSSON SKA FASA UT. ”Fördelarna med att ha egen personal är så många”, säger Inga-lill Baudlot, verksamhet­schef för medicinkli­niken i Halmstad.
 ??  ?? KOSTSAM LÖSNING. Räknat i pengar så är hyran av läkare fortfarand­e mest kronor. Enligt en överenskom­melse så ska alla landsting i Sverige vara oberoende
KOSTSAM LÖSNING. Räknat i pengar så är hyran av läkare fortfarand­e mest kronor. Enligt en överenskom­melse så ska alla landsting i Sverige vara oberoende
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden