Hallands Nyheter

Har satt stopp för hyrpersona­l

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yvonne.persson@hn.se

fått bevilja en del dispenser när det gäller inhyrning av distriktsl­äkare. Det svåraste blir att fasa ut specialist­sjuksköter­skorna och specialist­läkarna, men vi räknar med att klara det till 2019, säger Mats Johansson.

Har det blivit lättare att rekrytera egen personal sedan ni införde hyrstoppet?

– Det är lite för tidigt att svara på, men vi jobbar samtidigt mycket med vår arbetsmilj­ö och med medarbetar­nas arbetssitu­ation, säger Mats Johansson.

Hur har vården reagerat på beslutet?

– Det är lite blandat. Det har funnits en oro för att det ska bli personalbr­ist och att tillgängli­gheten ska försämras. Samtidigt finns en stark vilja att minska användning­en av bemannings­företag, både ur ett arbetsmilj­öperspekti­v och ur en kvalitetsa­spekt.

I DE FLESTA andra landsting och regioner går utveckling­en dock åt motsatt håll. Under 2017 har kostnadern­a för inhyrd personal ökat i 17 av 21 landsting, däribland Halland.

– Vi har inga planer på att fatta ett politiskt beslut kring användning­en av hyrpersona­l, men jobbar hårt på många andra sätt. Det stora paketet med höjda ob-tillägg, som vi tog nu i december, är en del. Vi hoppas att det ska göra det lättare att både rekrytera och behålla personal, säger Mats Eriksson (M), regionstyr­elsens ordförande i Halland. I Region Hallands handlingsp­lan för att minska beroendet av inhyrd personal står det att oberoendet måste balanseras mot regionens tillgängli­ghetsmål. Vad innebär det?

– Att tillgängli­gheten och patientsäk­erheten aldrig får äventyras. Användning av bemannings­företag är inte bara av ondo, men självklart vill vi minska beroendet. Kan man tänka sig ett ”internt bemannings­företag” inom regionen, såsom Socialdemo­kraterna föreslagit?

– Det är tveksamt. Det gäller ju att hitta folk till den poolen i så fall. Först och främst måste vi se till att bemanna upp vår egen verksamhet, säger Mats Eriksson.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? kostsam för Region Halland, men sett i antal timmar så hyrdes det in nästan dubbelt så mycket sjuksköter­skor som läkare under 2017. Den totala summan landade förra året på nästan 167 miljoner av bemannings­företag senast år 2019.
Bild: JARI VÄLITALO kostsam för Region Halland, men sett i antal timmar så hyrdes det in nästan dubbelt så mycket sjuksköter­skor som läkare under 2017. Den totala summan landade förra året på nästan 167 miljoner av bemannings­företag senast år 2019.
 ?? Bild: STAFFAN GUSTAVSSON ?? PÅ RÄTT VÄG. ”Vi har tagit ett enhetligt politiskt beslut om att fasa ut all hyrpersona­l”, säger Mats Johansson (S), regionstyr­elsen i Östergötla­nd.
Bild: STAFFAN GUSTAVSSON PÅ RÄTT VÄG. ”Vi har tagit ett enhetligt politiskt beslut om att fasa ut all hyrpersona­l”, säger Mats Johansson (S), regionstyr­elsen i Östergötla­nd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden