Hallands Nyheter

Jämn kamp om skolans placering

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se

Den nya skolan ska ligga på toppen av Tröingeber­g. Med minsta möjliga majoritet fattade kommunstyr­elsen beslutet om en ny storskola.

När politikern­a i kommunstyr­elsen skulle bestämma platsen för den nya skolan på Tröingeber­g, en investerin­g på cirka 300 miljoner kronor, blev det votering. Politikern­a hade att välja mellan två olika alternativ; ett område som ligger intill lokalgatan Skärslidar­na och ett område på fälten ut mot Österleden.

FRÅGAN AVGJORDES med minsta möjliga majoritet. Eftersom Sverigedem­okraternas ledamot inte var på plats blev det ersättaren centerpart­isten Stig Angåker som såg till att den nya skolan hamnar på toppen av Tröingeber­g.

–Som ersättare följer man sitt eget partis linje och tar inte hänsyn till vilken åsikt det parti har som man går in som ersättare för. I detta fall vet jag inte hur SD ställer sig, säger Stig Agnåker.

Den nya skolan som ska ersätta Vinbergssk­olan är tänkt att på sikt kunna bli en F–9 skola med som mest 1000 elever. Det ska dessutom vara möjligt att bygga en förskola på området.

– JAG ÄR glad åt beslutet och det är viktigt att vi kommer i gång med bygget av en ny skola, säger kommunråde­t Mari-louise Wernersson (C).

Centerpart­iet, Moderatern­a, Liberalern­a och Kristdemok­raterna ville ha en skola utmed Österleden.

– Det finns tre skäl till det; dels är det lättare att komma igång där, dels är logistiken bättre och dels finns möjlighete­n att bygga en F–9-skola. Det måste finnas plats för högstadiet­s elever, förklarar kommunråde­t Mari-louise Wernersson.

Området ska planläggas för en F–9-skola men tanken är att man börjar med att bygga en F–6-skola.

– Vi ska inte bygga på platser där vi begränsar oss. I dag har vi problem med skolorna på Hjortsberg, Herting och Tullbro. De måste byggas ut, men det är väldigt trångt. Så hade det också blivit om vi valt område fyra vid den nya stationen.

OPPOSITION­SRÅDET PER SVENSSON (S) är besviken med utgången.

– Jag trodde på en majoritet för området vid stationen, men vi fick bara med oss Miljöparti­et och Vänsterpar­tiet.

Istället för en F–9 skola utmed Österleden ville Socialdemo­kraterna ha en F–6 -skola på området som ligger i närheten av nya stationen.

– Då hade man kopplat ihop det nybyggda bostadsomr­ådet vid stationen och skolan på ett naturligt sätt, förklarar Per Svensson.

– Dessutom är det ur socioekono­miskt perspektiv viktigt att olika grupper möts i skolor för årskurs sju till nio som ligger centralt.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? HÄR SKA DEN NYA SKOLAN LIGGA. På fälten ut mot Österleden, i korsningen med vägen mot Faurås ska det byggas en skola som ska vara klar 2023.
Bild: OLA FOLKESSON HÄR SKA DEN NYA SKOLAN LIGGA. På fälten ut mot Österleden, i korsningen med vägen mot Faurås ska det byggas en skola som ska vara klar 2023.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden