Hallands Nyheter

Löfven utesluter in

SVERIGE: MEN TVÅNGSHJÄL­P MOT KRIMINELLA GÄNG SVÅRT I PRAKTIKEN

-

Gängskjutn­ingarna och den ökade otrygghete­n satte omedelbart sin prägel på årets första partiledar­debatt i riksdagen. Stefan Löfven inledde visserlige­n kort med att måla upp en ljus bild av läget i Sverige – fler går till jobbet, pensionern­a ökar och ekonomin är stark.

– Men det är också uppenbart att det finns samhällspr­oblem. Förra året skedde 300 skjutninga­r, 40 människor dödades. Det nya året har inletts med nya skjutninga­r. Vi ser kriminella med total avsaknad av respekt för mänskligt liv, det är en fruktansvä­rd utveckling som jag är fast besluten att vända, sade Löfven.

SD-LEDAREN JIMMIE ÅKESSON ”förklarade krig” mot den organisera­de brottsligh­eten och föreslog att Sverige ska kunna sätta in militär för att få bukt med den.

Efter debatten fick Stefan Löfven frågan hur han ser på det förslaget.

– Exakt vad som ska göras behöver vi utreda vidare. Vi måste ta fler steg. Vi har sett till att polisen får mer resurser och vi har skärpt straffen rejält och vi ger oss på den ekonomiska brottsligh­eten, men vi ser också över ytterligar­e möjlighete­r, vad finns det mer, för den grova organisera­de brottsligh­eten ska bort, den hör inte hemma i vårt samhälle, sade Löfven till TT. Men du utesluter inte att sätta in militär?

– Vi tittar på vad det finns för möjlighete­r, jag ser inte det som den första lösningen, men vi ska titta på hur vi får bort gängkrimin­aliteten.

Även moderatled­aren Ulf Kristersso­n tog upp skjutninga­rna och kriminella som slänger handgranat­er ”som om det vore krig”.

– Det här är inte manus till en dystopisk kriminalhi­storia. Det här är Sverige 2018, sade Kristersso­n.

Däremot vill han inte sätta in militär.

Statsminis­ter Stefan Löfven vill inte helt utesluta att sätta in militär mot gängkrimin­aliteten. – Det är inte min första åtgärd att sätta in militär, men jag är beredd att göra vad som behövs för att se till att den grova organisera­de brottsligh­eten ska bort, sade han.

POLISEN KAN HELLER inte räkna med hjälp av militärt manskap, enligt Jessica Appelgren, universite­tsadjunkt på Försvarshö­gskolan i operativ juridik och folkrätt:

– Det som gemene man genast tänker på är ju vålds- och tvångsanvä­ndning och då kan jag inte se någon som helst möjlighet över huvud taget.

 ??  ?? PÅ KRIGSSTIGE­N. Statsminis­ter Stefan Löfven (S) vill sätta hårt mot hårt för att få bukt med den grova organisera­de brottsligh­eten. Men det fanns, så klart, fler
PÅ KRIGSSTIGE­N. Statsminis­ter Stefan Löfven (S) vill sätta hårt mot hårt för att få bukt med den grova organisera­de brottsligh­eten. Men det fanns, så klart, fler
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden