Hallands Nyheter

Blåljussab­otage föreslås bli nytt brott

- TT

Ett nytt brott kallat blåljussab­otage. Samtidigt ska domstolen se särskilt strängt på fall där någon angripits på grund av sitt arbete – det är några av förslagen från blåljusutr­edningen. Polisförbu­ndet är positivt, medan andra fackförbun­d tycker sig se att viktiga yrkesgrupp­er saknas.

– Det är en viktig markering att samhällen tar de här brotten på allvar, säger Polisförbu­ndets ordförande Lena Nitz.

Stenkastni­ng, hot, våld och skadegörel­se har varit ett stort problem för blåljusper­sonal – polis, ambulans och räddningst­jänst – de senaste åren, särskilt i landets utsatta områden. Med anledning av detta tillsattes den så kallade blåsljusut­redningen, som fick i uppdrag att komma med förslag på hur dessa och andra utsatta yrkesgrupp­er bättre ska kunna skyddas.

Utredaren Anders Perklev har nu presentera­t tre förslag på åtgärder. Införandet av brottet blåljussab­otage, som ska kunna ge fängelse i högst fyra år för brott av normalgrad­en, är ett av dem. Även skadegörel­se mot bland annat polisbilar, ambulanser och annan utrustning räknas till detta.

– Vi tycker de här angreppen är så allvarliga att man kan likna det här vid ett slags sabotage. Det drabbar samhällets förmåga att upprätthål­la säkerheten och skydda sina medborgare, därför motiverar det också en sträng straffskal­a, sade Anders Perklev vid en pressträff.

Kommunal, som bland annat organisera­r brand- och ambulanspe­rsonal och även personal på akutmottag­ningarna, vill även lyfta förekomste­n av hot och våld brett inom sjukvården och äldreomsor­gen.

– 22 procent av undersköte­rskorna uppger att de utsätts för hot och våld varje vecka. Vi vill inte eliminera det här till att bara handla om utryckning, säger Emma Ölmebäck, chef för vård och omsorg på Kommunal.

 ?? Bild: HOSSEIN SALMANZADE­H ?? UPPDATERAR. Riksåklaga­re Anders Perklev presentera­r betänkande­t tillsamman­s med justitiemi­nister Morgan Johansson (S).
Bild: HOSSEIN SALMANZADE­H UPPDATERAR. Riksåklaga­re Anders Perklev presentera­r betänkande­t tillsamman­s med justitiemi­nister Morgan Johansson (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden