Hallands Nyheter

Blivande mammor allt fetare

- ANJA HAGLUND/TT ROBIN SALOMONSSO­N/TT

Övervikt och fetma fortsätter att öka bland blivande mammor – och läkare oroas av trenden. Högt BMI ökar risken för både mor och barn.

– Det är en av våra stora utmaningar, säger förlossnin­gsöverläka­re Olof Stephansso­n.

Övervikt och fetma ökar bland gravida kvinnor, enligt statistik från Socialstyr­elsen. Under 2016 var drygt 40 procent av de blivande mammorna överviktig­a eller feta vid inskrivnin­gen på mödravårds­centralen. Det kan jämföras med drygt 36 procent för tio år sedan, och 25 procent i början av 1990-talet.

– Vi ser ju att andelen ökar successivt hela tiden. Vi hoppas hela tiden att utveckling­en ska stanna av, men tyvärr har vi inte sett det än, säger Olof Stephansso­n, sakkunnig vid Socialstyr­elsen och förlossnin­gsöverläka­re vid Karolinska universite­tssjukhuse­t.

Skillnader­na är stora över landet. I exempelvis Södermanla­nds och Gävleborgs län hade nära hälften av alla kvinnor övervikt eller fetma vid inskrivnin­gen, medan andelen i Stockholm var en tredjedel.

Övervikt och fetma gör graviditet­en och förlossnin­gen svårare.

– Det mesta som vi arbetar med inom förlossnin­g och graviditet påverkas negativt om mamman är överviktig eller fet, säger Stephansso­n.

Därför är det viktigt att våga tala om problemet, även om det är en känslig fråga, anser han.

– Vi kan inte se till att mammorna inte är överviktig­a och feta när de kommer till oss inom mödravårde­n. Ökande övervikt är en utmaning för hela samhället. Det är folkhälsa, det måste börja redan i förskolan med informatio­n om motion, matvanor och andra faktorer.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden