Hallands Nyheter

Förenkling för stjärnfami­ljer

- PETER WALLBERG/TT

Regeringen lägger inget förslag före valet om fler pappamånad­er. Däremot kommer förslag på bland annat förenkling för stjärnfami­ljer.

Föräldrafö­rsäkringsu­tredningen föreslog i december en ny modell för föräldrafö­rsäkringen. Regeringen skickar nu ut förslagen på remiss, men väljer att bryta ut två mindre delar för snabbehand­ling så att riksdagen ska kunna fatta beslut om lagändring­ar före sommaren.

Den ena delen handlar om att även föräldrape­nningdagar på grundnivå ska reserveras för respektive förälder. I dag är det möjligt att överlåta alla dagar på grundpenni­ngnivå på den ena föräldern, medan ”pappamånad­erna” gäller för föräldrar med föräldrape­nning baserad på sjukpennin­ggrundad inkomst, SGI.

Socialmini­ster Annika Strandhäll (S) tycker att det är konstigt att det inte redan finns reserverad­e dagar på grundnivå och vill nu ändra det för att få ett mer jämställt uttag av föräldrale­digheten.

– Förutom att det är en självklar grej att de här dagarna också ska reserveras som för föräldrafö­rsäkringen i övrigt, så tror vi också att det kan ha en positiv effekt på arbetskraf­tsdeltagan­de och integratio­n, säger Strandhäll.

Den andra delen i föräldrafö­rsäkringsu­tredningen som ska snabbehand­las är ett förslag som berör stjärnfami­ljer. En förälders sambo ska likställas med en förälder vid uttag av föräldrape­nning.

”Vi tror att det kan ha en positiv effekt på arbetskraf­tsdeltagan­de och integratio­n.” ANNIKA STRANDHÄLL,

Socialmini­ster

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden