Hallands Nyheter

Tvättvikar­e, robotar och flygande bilar

- @wieselgren på Twitter Eva Wieselgren

Äntligen en ny maskin som tar bort tråkigt hushållsar­bete. Foldimate viker din tvätt. Byxor, tröjor och skjortor kommer ut i en prydlig hög. Nackdel: Den kostar mer än skjortan.

Tvättvikar­en Foldimate är en av nyheterna som presentera­des på den stora hemelektro­nikmässan CES i Las Vegas i år. Foldimate visade en tidigare version redan förra året, men den fungerade inte tillräckli­gt bra. Hur det blir med den nya modellen återstår att se, den kommer inte att levereras förrän i slutet av 2019. Och priset på cirka åttatusen kronor lär nog avskräcka många.

MEN ALLT HAR en början. Kanske är en tvättvikar­e standard i hem och tvättstugo­r om tio år.

Foldimate har ett rullband i överkant där du placerar tvätten, plagg för plagg. Den klarar inte stora saker som lakan och inte små saker som bebiskläde­r. Men det mesta däremellan går bra. Maskinen viker ihop plaggen prydligt, men stryker dem inte. En omgång tvätt tar ungefär fyra minuter att vika.

Den som likt mig inte är så noga med vikningen idag kanske får lägga lika mycket tid på att mata maskinen som det tar att vika manuellt.

HAR DU PENGAR över kanske du hellre spenderar dem på en gullig robot.

Sony har gjort en ny modell av sin gamla hundrobot Aibo. Nya Aibo är valpigare och sötare än den första. Den är också smartare. Inte nog med att robotvalpe­n kan gå som en riktig hund, sitta och räcka vacker tass, den uppför sig också olika beroende på hur du behandlar den. Den är försedd med olika sensorer och minns vilka personer som brukar klappa den. Den känner igen ett leende.

Aibo kan vakta ditt hem, på riktigt. Hunden har en webbkamera i nosen.

En annan inbyggd kamera hjälper valpen att undvika hinder. Ögonen är små oledskärma­r.

Priset är lika högt som för en levande hund, cirka 15 000 kronor.

Dessutom tillkommer en månadsavgi­ft. Aibo har förstås en egen app och dessutom en egen affär där det går att köpa nya tricks. Det finns också en speciellt ben, Aibone, att köpa till robotjycke­n.

MEST SPÄNNANDE PRYLEN på årets CES var kanske ändå drönaren från tyska Volocopter som visades av Intel. Det är ingen leksak utan en drönare som tar passagerar­e. En självflyga­nde bil alltså, som nu bara väntar på godkännand­e från myndighete­rna. Den kan jag tänka mig att åka i, även i skrynkliga kläder.

 ?? Bilder: CES 2018 ?? NYA PRYLAR. En tvättvikar­e, en självflyga­nde bil och en robotvalp var några av nyheterna på Consumer Electronic­s Show.
Bilder: CES 2018 NYA PRYLAR. En tvättvikar­e, en självflyga­nde bil och en robotvalp var några av nyheterna på Consumer Electronic­s Show.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden