Hallands Nyheter

Guldhjälta­r missnöjda med bandy-vm som arrangeman­g

- SIMON CARLSSON 010-471 53 27 simon.carlsson@hn.se

Inga omklädning­srum, några kalla träbänkar att sitta på och spel på en sjö. Det låter inte som facilitete­r värda en Vmfinal i bandy. – Vi har tränat för detta i två år och sen får vi inte visa vad vi kan, säger Vm-debutanten Anna Fosselius.

Camilla Johansson och Anna Fosselius (tidigare Månsson) har nyligen kommit hem från Kina där det blev ett nytt svenskt Vm-guld i bandy. Johansson tog sitt fjärde guld, för Fosselius var det första mästerskap­et och således också första guldet.

– Det känns fantastisk­t med ett guld, det var det vi var ute efter, säger Fosselius.

CAMILLA JOHANSSON VAR den som avgjorde med finalens enda mål.

– Helt otroligt, jag är jättestolt över att ha varit en del av det här laget och vad vi presterade där borta, säger Johansson.

Men trots Vm-guldet var inte mästerskap­et i Kina en enbart positiv upplevelse. Arrangeman­get hade minst sagt sina brister.

– Det var långt ifrån optimala förhålland­en. När vi var på planen och kollade dagen innan VM började så tänkte man: ”Hur ska vi kunna spela här”, säger Camilla Johansson.

Spelplatse­n var en sjö i Chengde, gruppspels­matcherna spelades i 2 x 30 minuter i stället för 2 x 45.

– Det känns ju sådär att lägga VM på sjöis. Det blir en helt annan sport, säger Johansson.

– Det är tråkigt, man vet att flera har kämpat stenhårt för detta i två år. Flera vacklade i sig själva för att de inte fick ut sitt spel, men isen var ju knappt spelbar och man kunde inte lita på underlaget, säger Anna Fosselius. Tror du att det här hade kunnat hända på ett herr-vm?’

– Nej, herrarna hade aldrig ställt upp på det här. Deras VM spelas alltid inomhus och det är kanske dit vi ska sträva också, säger Fosselius.

Båda är inne på att VM endast hamnade i Kina för att öka chansen för sporten att ta sig in på Osprogramm­et.

– Man får nog tänka en gång extra nästa gång, de sportsliga förutsättn­ingarna var inte bra, säger Camilla Johansson.

SPELARNA HADE BLIVIT lovade omklädning­srum och toaletter vid spelplatse­n, när VM väl började fanns inget av detta.

Ombytet fick ske på hotellet innan skridskorn­a snörades på sittandes på en kall träbänk i 15 minusgrade­r.

– Det kändes som att vi tog oss tillbaka 100 år i tiden, säger Fosselius.

Dessutom beslutades det mitt under brinnande mästerskap att kvartsfina­lerna skulle strykas.

– Vi fick ett nytt spelprogra­m tre dagar innan vi skulle åka ner. Det fanns många saker som var ett frågetecke­n med det här mästerskap­et, men skönt att det avslutades på ett bra sätt med ett guld, säger Fosselius.

 ??  ??
 ?? Bild: GERT HOLMÉR ?? GULDFIRAND­E. Camilla Johansson, med både Frillesås och Sunvära som moderklubb, kunde fira sitt fjärde Vm-guld. För Anna Fosselius (Sunvära) blev det guld på första försöket.
Bild: GERT HOLMÉR GULDFIRAND­E. Camilla Johansson, med både Frillesås och Sunvära som moderklubb, kunde fira sitt fjärde Vm-guld. För Anna Fosselius (Sunvära) blev det guld på första försöket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden