Hallands Nyheter

Aldrig tidigare visade målningar av Roland Ohlsson

- MARTIN ERLANDSSON martin.erlandsson@hn.se 010-471 53 40

Aldrig visade målningar av den bortgångne varbergare­n Roland Ohlsson visas i Folkets hus och ges sedan till arvingarna. – Bara ett fåtal är till salu, säger Björn Friberg.

Utställnin­gen som öppnar på lördag är ovanlig, eftersom det är en minnesutst­ällning, men inte en tillbakabl­ick på hans produktion.

– Det mesta hör till det sista han gjorde och vi har fått hjälp av hans dotter för att samla ihop det. Enstaka äldre målningar finns också med, bland annat ”Stadsbild” som är den enda i olja, berättar Björn Friberg i Varbergs konstklubb.

Resten av de sammanlagt 40 bilderna är gjorda i akryl. Flera går i rött och orange.

– När Roland bodde nära Subbe kunde han se det speciella ljuset när solen går ner i havet. På senare tid kan man säga att han gick upp i färg, säger vännen och konstnärsk­ollegan Kenneth Abrahamsso­n.

Han ska berätta om Roland Ohlsson och hans måleri på vernissage­n.

– Roland jobbade väldigt fysisk och la på färg flera gången och målade över motiven. Färgerna var starka och uttrycket atmosfäris­kt och romantiskt, tycker Kenneth.

ROLAND OHLSSON föddes i Varberg 1944 och avled efter en tids sjukdom i april 2017, 73 år gammal.

Han utbildade sig 1965–1970 i Göteborg på Hovedskous Målarskola och studerade 1990 stenskulpt­ur på Gotland.

Roland och Kenneth träffades hos konstnären Rolf Börjesson och var på 1970-talet med om att grunda Varbergs Konstnärsf­örening.

– Tidigare målade Roland mer berättande. Ofta la han till svarta kor eller en skata, som blev en markering och gav en grafisk dimension till verket, berättar Kenneth.

I en utställnin­gskatalog från 2008 gör den ”naturroman­tiska tonen, ljuset och den flödande berättargl­ädjen” att förre museichefe­n Bengt-arne Person tänker på några av Varbergssk­olans konstnärer under sent 1800-tal (Berg, Kreuger, Nordström).

PERSON SKRIVER vidare att Ohlssons bilder är: ”fyllda av ljus och rörelse med en ständig sensuell färgglädje /…/ där ibland färg och form drunknar i häftiga penseldrag”.

Roland Ohlsson gjorde flera offentliga utsmycknin­gar, men de är av förklarlig­a skäl inte med på utställnin­gen, som pågår i Folkets hus till och med den 17 februari.

Intressera­de kan exempelvis se stenskulpt­uren ”Svart uppbrott” på Söderhöjd och ”Stenhuggar­monumentet” på torggatan Varberg.

 ?? Bild: MARTIN ERLANDSSON ?? PORTRÄTT. En äldre tavla på utställnin­gen är en målning av Jörgen Ellborg som föreställe­r Roland Ohlsson (som i sin tur målade av Jörgen).
Bild: MARTIN ERLANDSSON PORTRÄTT. En äldre tavla på utställnin­gen är en målning av Jörgen Ellborg som föreställe­r Roland Ohlsson (som i sin tur målade av Jörgen).
 ?? Bild: MARTIN ERLANDSSON ?? NYTT. Flera av bortgångne Roland Ohlssons sista verk går i rött och orange, som från vänster ”Familjen”, ”Röd kväll2” och ”Grönt ljus”, som visas av Varbergs konstklubb på Folkets hus den 20 januari till den 17 februari.
Bild: MARTIN ERLANDSSON NYTT. Flera av bortgångne Roland Ohlssons sista verk går i rött och orange, som från vänster ”Familjen”, ”Röd kväll2” och ”Grönt ljus”, som visas av Varbergs konstklubb på Folkets hus den 20 januari till den 17 februari.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden