Hallands Nyheter

Pyry och Lumi

-

Vårt grannland i öst har drabbats av pandafeber. Som ett tecken på goda relationer med Kina får Finland som ett av få länder i världen hyra två svartvita björnar i 15 år.

De senaste veckorna har telefonen inte slutat ringa hos Jukka Salo. I egenskap av professor och projektled­are vid djurparken i Etseri i södra Österbotte­n har han hamnat i centrum för det stora intresset för de kinesiska nykomlinga­rna.

–Jag har inte kunnat sova, det ringer journalist­er från hela världen dag som natt. Det är den effekt som pandor har, säger han till TT som lyckas stjäla till sig en stunds telefontid.

–DET ÄR BARA 14 LÄNDER utanför Kina som har jättepando­r. För Finland är det första gången.

Med klippor för klättring och ett klimat som påminner om Qionglaibe­rgens står djurparken redo att ta emot Hua Bao och Jin Bao Bao, som landar i Helsingfor­s på torsdagen.

När Xi Jinping var på besök i fjol utlovades inte bara ett par jättepando­r som hundraårsp­resent till Finland, utan han och Sauli Niinistö kom även överens om innovation­soch vinterspor­tsamarbete­n.

MEN SALO POÄNGTERAR att en noggrann utredning kring Finlands förutsättn­ingar som pandaland hade gjorts innan de två presidente­rna skakade hand. Enligt honom handlar utbytet främst om forskning och naturvård, snarare än den så kallade pandadiplo­matin.

– Det slutgiltig­a beslutet ligger hos Kinas president, så givetvis finns en politisk aspekt, säger han.

– Men i verklighet­en diskuterar man under många år alla detaljer kring huruvida ett land kan bidra till pandaproje­ktet.

 ??  ?? PERSONLIGA PANDOR. Hua Bao och Jin Bao Bao innan flytten till en djurpark i
PERSONLIGA PANDOR. Hua Bao och Jin Bao Bao innan flytten till en djurpark i

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden