Hallands Nyheter

Diplomater i Finland

- SOFIA ERIKSSON/TT

Kina har monopol på jättepanda­n och prislappen för de utländska djurparker­na brukar vara omkring en miljon dollar om året. Salo vill inte kommentera vad Hua Bao och Jin Bao Bao kommer att kosta, men understryk­er att stora delar av intäkterna ska gå tillbaka till insatser som syftar till att stärka pandan.

– Den berömda pandadiplo­matin har gått igenom drastiska förändring­ar de senaste 15 åren. Nu finns tydlig lagstiftni­ng kring att pengarna som kommer från pandaproje­kt utomlands måste gå till bevarandet av arten i Kina.

FÖR ATT FINLÄNDARN­A lätt ska kunna knyta an till björnarna har de fått nya lokala smeknamn. Hua Bao har döpts om till Pyry (snöfall) medan Jin Bao Bao kommer att få vänja sig vid Lumi (snö).

– Jättepando­r älskar snö. Lata journalist­er som fotar pandor på zoo i Shanghai sprider en felaktig bild av att de lever bland tropiska * Kina – som har monopol på jättepanda­n – har under årtionden lånat ut pandor till vänligt sinnade länder. Men den så kallade pandadiplo­matin är inte gratis. Utländska djurparker betalar omkring en miljon dollar om året för de svartvita björnarna som fortfarand­e är sällsynta och därför lockar många besökare. * Under kalla kriget gav Mao Zedong bort pandor som ett tecken på vänskap. Men en studie från Oxford University har slagit fast att Kina numera hyr ut pandor till länder baserat på handelsavt­al och möjliga samarbeten. * Nu går stora belopp från uthyrninge­n tillbaka till insatser för bevarandet av arten. 2016 ändrade IUCN jättepanda­ns status från utrotnings­hotad till sårbar. palmer. Faktum är att det nordiska klimatet till stor del liknar bergen i Sichuan, där de lever i det vilda, säger Salo.

I samband med pandalånet har lokala jordbrukar­e fått upp ögonen för odlingen av bambu. Hua Bao och Jin Bao Bao väntas äta över 20 kilo om dagen vardera – varav omkring 98 procent kommer att importeras från Nederlände­rna.

– VI SAMARBETAR med lokala aktörer som experiment­erar med bambusorte­r som tål ett kallare klimat. Kanske kommer vi att kunna producera mer och mer här i Finland under de kommande 15 åren. Danmark förbereder sig också för att ta emot två pandor. 1986 lånade Kina under ett kort tag ut ett par till Parken Zoo i Eskilstuna, men det tycks inte pågå några diskussion­er i nuläget om att Sverige skulle få något björntills­kott.

 ?? Bild: ÄHTÄRI ZOO ?? Etseri i Finland.
Bild: ÄHTÄRI ZOO Etseri i Finland.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden