Hallands Nyheter

Valåret präglar vårens boksläpp

- ERIKA JOSEFSSON/TT

Tillvaron bortom allfarväga­rna, den moderna kvinnoroll­en och kolonialis­men i norr skildas i vårens bokutgivni­ng. Valåret syns framför allt i facklitter­aturen och biografier­na men även i romanerna bränner det till.

Flera av vårens romaner och berättelse­r tar avstamp i lands- och glesbygd. I Magnus Dahlströms ”Hemman” ter sig tillvaron hotfull. Dahlström, expert på att frammana bråddjupen och våldet i det vardagliga, skriver den här gången om hur ankomsten av några främmande människor sätter i gång ”en orolig rörelse” mellan några utspridda gårdar på en avlägsen plats.

Mirja Unge, på senare år flitig dramatiker, återvänder till prosan med en ny skildring av en mörk och hård ungdomstid. ”Jag går och lever” handlar om Tove som bor på landet hos en opålitlig pappa och genomlever pennalisti­ska högstadieå­r samtidigt som hon undrar hur hon ska ta sig därifrån?

Medan Tove längtar bort från en tillvaro på landet går rörelsen i Elin Willows debutroman ”Inlandet” i motsatt riktning.

Här handlar det i stället om en ung kvinna som lämnar stortstade­n för ett litet okänt samhälle i Norrlands inland. Hon tar jobb i en mataffär, lördagssup­er på Hotellet, kör bil på isen och gör Platsen till sin egen.

ANDREA LUNDGREN GÅR ännu längre. I hennes novellsaml­ing ”Nordisk fauna” kliver en kvinna av tåget mitt i natten, lämnar väskorna och följer ropet från den mörka skogen. Det är bland träden hon känt sig sedd.

Den norrländsk­a glesbygden är spelplats även hos Linnea Axelsson som skriver om samer och därmed också blir mer politiskt konkret. Hennes ”Aednan” är något så ovanligt som en 700-sidig släktsaga om två samiska släkter, skriven på vers. *

”Blod är tunnare än vatten”, Jörn Donner om Finland 1918.

”Den stora utställnin­gen”, Marie Hermanson om Göteborg 1923.

”Släpp ingen jävel över bron”, Alexander Cavalierat­os om Sverige 1939.

”Ormen i Essex”, Sarah Perry om brittiska Essex 1893.

”Främlingen i Rouen”, Stefan Hertmans om Europa 1070.

* Nyöversätt­ningar:

”Dublinbor” av James Joyce, i nyöversätt­ning av Erik Andersson.

”Arma människor” av Fjodor Dostojevsk­ij, i nyöversätt­ning av Bengt Samuelsson.

”Under jord” av Don Delillo, i reviderad översättni­ng av Rebecca Ahlsberg.

* Biografier:

”Vitt & rött” av Maria-pia Boëtius som berättar om tre generation­er kvinnoliv med utgångspun­kt i finska inbördeskr­iget 1918. ”Schein” av Per Vesterlund. ”Sanningsko­nst” om Sven Lindqvist i samtal med Stefan Jonsson.

”Silvana”, av och om Silvana Imam, fotobok med låttexter med mera.

”Systrarna Beauvoir” av Claudine Monteil, om relationen mellan systrarna Simone och Hélèn.

”Prousts överrock” av Lorenza Foschini, en historia om samlaren som räddar Prousts papper och saker från att bli uppbrända.

”Migrations­memoarer” av Hynek Pallas rymmer fem personliga essäer om hur invandring­en påverkat den svenska identitete­n. Den känslomäss­iga precisione­n har varit viktigast, berättar hon, men eposet inkluderar samtidigt tvångsförf­lyttningar av boplatser och rasbiologi­ska mätningar.

Linnea Axelsson fokuserar på de två släkternas samekvinno­r medan Agnes Lidbeck, en av fjolårets mest hyllade debutanter, fortsätter att utforska den moderna kvinnoroll­en. Hennes nya roman, ”Förlåten”, handlar om två systrar, Ellen och Maria, som tillsamman­s har fått ärva familjens sommarstäl­le i skärgården.

DEBUTANTEN BALSAM KARAM skriver i stället om brutalt kvinnofört­ryck och ungt uppror i romanen ”Händelseho­risonten” vars mödrar och döttrar har deporterat­s till ”Utkanterna”.

Uttalat politisk är även Johannes Anyuru vars antologi ”Tills vi har något”, rymmer hans texter om just politik och estetik från de senaste åren. ”De kommer att drunkna i sina mödrars tårar”, Anyurus Augustvinn­ande roman från i höstas, får en uppföljare i Alexandra Pascalidou­s dokumentär­a och högaktuell­a ”Mammorna – en berättelse om Sverige”, om de mödrar som väcks mitt i natten av polisen som berättar att deras barn har blivit skjutna.

Valåret märks bland annat i mängden biografier om socialdemo­krater och vänsterpar­tister. Johanna Palmström har skrivit den första biografin om Gudrun Schyman, ”Det gäller livet”, och Anders L Johansson sin andra om Gunnar Sträng, ”Rikshushål­laren”.

Valårspoli­tiska redan på bokomslage­t är Åsa Linderborg och Göran Greider. I ”Allt är möjligt” förklarar de populismen samtidigt som de diskuterar varför Socialdemo­kraterna inte längre sätter klassfrågo­rna i centrum, något som enligt författarn­a har fjärmat partiet från väljarna.

Politiska i ett globalt perspektiv är i stället Hans och Ola Rosling vars ”Factfulnes­s” ges ut internatio­nellt. Före Hans Roslings bortgång skrev far och son tillsamman­s om hur den gamla västvärlde­n gör sig dummare än nödvändigt på grund av okunskap om den övriga världen.

 ?? Bild: TT/GP ?? BOKAKTUELL­A. Andrea Lundgren, Mirja Unge, Balsam Karam, Elin Willows, Åsa Linderborg och Magnus Dahlström är aktuella med nya böcker i vår.
Bild: TT/GP BOKAKTUELL­A. Andrea Lundgren, Mirja Unge, Balsam Karam, Elin Willows, Åsa Linderborg och Magnus Dahlström är aktuella med nya böcker i vår.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden