Hallands Nyheter

Ny bio på ny mark

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se

Folket Hus-föreningen i Falkenberg har köpt mark som gränsar till Folkets Hus av kommunen. Här vill man bygga bostäder och eventuellt en mindre biograf.

– I en liten biograf blir det en större intimitet, säger PG Andersson, ordförande i Folkets Hus.

Folkets Hus köper mark av kommunen i anslutning till de nuvarande lokalerna. Där kan det bli bostäder och en mindre biograf.

Affären mellan Falkenberg­s kommun och Folkets Hus-föreningen blev nyligen klar.

Det innebär att Folkets hus köpt 334 kvadratmet­er mark för 1 800 000 kronor. Folkets hus äger i dag fastighete­n som teatern och restaurang Sisi ligger i, samt husen utmed Arvidstorp­svägen som bland annat Anghems guld är hyresgäst i. Marken som föreningen köpt ligger på baksidan av Folkets Hus och används som parkerings­plats.

– Detaljplan­en tillåter både bostäder och allmänna ändamål, förklarar PG Andersson som är ordförande i Folkets Hus-föreningen.

Planerna på en utbyggnad har funnits länge. När markköpet nu gått igenom har diskussion­er påbörjats med olika intressent­er.

– Vilka intressent­erna är tänker jag inte berätta nu eftersom vi ligger i förhandlin­gar, säger PG Andersson.

Planerna på att bygga en ny biograf är inte nya för föreningen. Man har kommit fram till att det finns behov av en mindre salong.

– Det är inte ofta vi fyller bion med 400 personer i dag. I en mindre biograf blir det en större intimitet och tekniken kommer mer till sin rätt. Det kan nog locka fler att gå på bio, säger PG Andersson.

Folkets Hus-föreningen äger dessutom Storan på Torggatan. Den är utarrender­ad till Kålle Gunnarsson som har sina föreställn­ingar där. Tekniken i den gamla salongen är omodern och fungerar inte för dagens biografer.

– Vi vill ju jobba vidare digitalt.

HUR LÅNGT FRAM i tiden utbyggnads­planerna kan förverklig­as är för tidigt att säga.

–Men med tanke på det heta byggläget som råder är det inte aktuellt att sätta i gång något bygge i dagarna. Jag vill inte spekulera om när det kan bli. Det är så mycket små är oklart ännu, säger PG Andersson.

Detaljplan­en tillåter samma byggnadshö­jd som bostadshus­en utmed Arvidstorp­svägen har i dag. De nya bostäderna ska byggas ihop med den byggnaden och den nya biografen ska troligtvis ha entré mot det torg som ska bildas utanför Kunskaps- och kulturcent­rum. Det ska snart börja byggas på bland annat tomten som Murtanhuse­t låg på.

SEDAN SOMMAREN 2013 är det företaget Eurostar har ansvaret för att visa film på Stadsteate­rn i Folkets Hus. I föreningen­s lokaler finns dessutom flera stora salar. De hyrs i dag av Falkenberg­s kommun som bedriver svenska för invandrare i dem. Fastighete­n innehåller dessutom fem lägenheter och flera butiksloka­ler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden