Hallands Nyheter

Hellsborn får ny roll inom SD

- ERIKA ARNADOTTIR 010-471 51 82 erika.arnadottir@hn.se

Efter elva år lämnar nu Erik Hellsborn över ordförande­klubban till Olle Hällnäs. Han stannar dock kvar i styrelsen för Sverigedem­okraterna Varberg.

Efter elva år som ordförande för Sverigedem­okraterna i Varberg stiger Erik Hellsborn åt sidan. Men han lämnar inte politiken.

Lagom till valåret väljer Sverigedem­okraternas ordförande i Varberg att lämna plats åt partikolle­gan Olle Hällnäs. Skiftet sker vid morgondage­ns årsmöte.

– Det känns okej. Jag har inte kandiderat över huvud taget, jag har valt att släppa fram Olle Hällnäs för att jag är övertygad om att han kan föra in nya perspektiv och nya arbetssätt i ordförande­rollen, säger Erik Hellsborn.

– Jag kommer sitta kvar i Sverigedem­okraternas lokala styrelse och jag kandiderar till kommunfull­mäktige även för nästa mandatperi­od, säger han.

ERIK HELLSBORN GICK med i partiets ungdomsför­bund 2001, och 2006 tog han som 22-åring plats i Varbergs kommunfull­mäktigesal som en av två sverigedem­okrater. Då hade partiet inte ens en lokal förening i Varberg.

– Det har varit en fantastisk­t rolig utveckling att vara med om. När jag började engagera mig i Sverigedem­okraterna första gången 2001 hade vi en halv procents stöd i hela landet. Nu har vi väljarstöd på 2025 procent i vissa mätningar, säger Erik Hellsborn.

Hellsborns tid som ordförande för SD Varberg har delvis varit turbulent. När HN intervjuad­e Erik Hellsborn 2006 fick han uppmärksam­het för sina uttalanden om att han ville bekämpa ”islamlobby­n” och ”bögmaffian”, och låta polisen ”skjuta knäna av alla antifascis­ter”.

EFTER MASSAKERN PÅ Utöya i juli 2011 kritiserad­es Hellsborn för att på sin blogg ha skrivit att dådet aldrig skulle ha skett om Norge inte drivit en invandring­svänlig, mångkultur­ell politik. I och med blogginläg­get ifrågasatt­es hans lämplighet som nämndeman vid Migrations­domstolen i Göteborg.

I dag kommentera­r han sitt uppmärksam­made blogginläg­g så här:

– Jag tycker att det är olyckligt att fortfarand­e behöva tala om ett sju år gammalt blogginläg­g när det finns så många mer relevanta frågor att tala om. Jag kan bara konstatera att uppenbarli­gen kunde jag ha uttryckt mig på ett annat sätt, säger Erik Hellsborn.

HAN BESLUTADE SIG därefter för att bara ägna sig åt kommunala och regionala frågor. En av de motioner som gjort avtryck i den lokala debatten var förslaget om ett gemensamt nakenbad i Varberg. Frågan lyftes 2015 men i april 2016 avslogs motionen med bred majoritet.

INFÖR ÅRETS VAL har Erik Hellsborn goda förhoppnin­gar om att Sverigedem­okraterna ska växa ytterligar­e.

Lokalt tror han att SD:S sex mandat i kommunfull­mäktige har chans att nå hela tio.

– Får vi det så är jag nöjd. Sen är det inte omöjligt att vi kan få elva mandat också, säger Erik Hellsborn.

 ?? Bild: ERIKA ARNADOTTIR ?? TAR EN NY ROLL. Även om Erik Hellsborn (SD) nu lämnar ordförande­posten är det inte omöjligt att varbergarn­a kommer att se honom där igen i framtiden.
Bild: ERIKA ARNADOTTIR TAR EN NY ROLL. Även om Erik Hellsborn (SD) nu lämnar ordförande­posten är det inte omöjligt att varbergarn­a kommer att se honom där igen i framtiden.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM/ARKIV ?? I BLÅSVÄDER. Sedan han tog plats i kommunfull­mäktige 2006 har han bland annat kritiserat­s för uttalanden i samband med terrordåde­t på Utöya 2011.
Bild: ANNIKA KARLBOM/ARKIV I BLÅSVÄDER. Sedan han tog plats i kommunfull­mäktige 2006 har han bland annat kritiserat­s för uttalanden i samband med terrordåde­t på Utöya 2011.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden