Hallands Nyheter

Får man ta hunden med sig in på krogen?

NYHETER: Hund eller inte? Det är frågan som många krögare dras med. Just nu finns det inga förbud mot att ha med hunden in på krogen.

- CAROLIN GADALLAH carolin.gadallah@hn.se

Efter en rundringni­ng till olika restaurang­er och krogar i Varberg och Falkenberg har en tydlig bild framträtt; Det är inte självklart att få ta med hunden på krogen men ibland kan undantag göras.

– Om man tittar på livsmedels­lagstiftni­ngen så finns det inga regler i själva serverings­delen. Men i köket, eller mer specifikt där mat bereds, finns det regler om att sällskapsd­jur ska undvikas eftersom att det kan kontaminer­a maten, säger Liam Thoong, livsmedels­inspektör i Varbergs kommun.

DET FINNS ALLTSÅ ingen lag som förbjuder hundar från att vistas i den del där matgästern­a äter. Om de får vara inne i matsalen avgör ägaren och nästan alla de krögare som vi pratat med verkar införstådd­a med reglerna.

– Folk tror att det är förbjudet men det är det inte, säger Anna Hansen, krögare på Hansen & Co i Falkenberg.

Ibland tillåter hon hundar på sin restaurang men precis som flera av ägarna vi har pratat med så kommer det an på hur läget ser ut på restaurang­en.

– Jag har sagt ja när det har varit lite lugnare här. När det är mycket folk är det mycket mer mat i rörelse och koppel man kan snubbla över, säger Anna Hansen.

– Det där är en halvkänsli­g fråga, säger krögare Jimmy Ahlberg som äger restaurang­en Down Town på Brogatan i Falkenberg.

– Ibland får man ha hundar med sig. Folk kan vara rädda eller allergiska och är det för mycket folk i lokalen så är det inte så bra för hunden heller. Man får känna av läget lite, säger han.

Många av de krögare vi pratar med har samma inställnin­g och

Vill du ha med hunden ut på krogen? Då gäller det att välja rätt ställe. Det är inte överallt som den fyrfota vännen är välkommen trots att det saknas förbud.

menar att de varken vill säga ett rakt ja eller ett definitivt nej.

– Undantag kan ske. Framför allt ledarhunda­r eller om man kommer under en tidpunkt när vi inte har så mycket gäster på restaurang­en. Vi bedömer från fall till fall så att alla gäster blir nöjda, säger Per-anders ”Pelle” Ahlström, krögare på Hermans i Falkenberg.

Peter Hammarströ­m, krögare på Harrys i Falkenberg tycker att frågan är svår eftersom att ett nej kan framstå som att man inte tycker om hundar.

– Vi älskar ju våra sällskapsd­jur och man vill inte behöva stänga ute dem men vi måste ta hänsyn till allergier. Det är inte kul men en verklighet som vi lever med, säger han.

BARA PÅ NÅGRA få restaurang­er, som Hallands Nyheter varit i kontakt med, får vi mer definitiva svar. På Hus 13 Vin & Skafferi i Varberg – som håller stängt just nu men öppnar i ny skepnad i maj – har man sagt nej till hundar inomhus.

– Det finns två skäl: det ena är eventuella allergier. Det andra är att folk faktiskt är rädda för hundar, säger krögaren Mattias Svensson.

– Hundägarna brukar säga att det får man ju göra utomlands men det finns folk som har skräck för hundar och jag kan inte avgöra om en hund är farlig eller inte, säger han.

På Nyfiket Sportbar i Varberg har man å andra sidan sagt ett klart ja till hundar både inne och på uteserveri­ngen.

– Vi säger aldrig nej men det är ändå bra om man frågar innan man går in. Allergiker och folk med hundskräck får gå någon annanstans, jag kan inte lösa alla problem i världen, säger krögaren Bert Skoglund.

PÅ PROMENADEN LÄNGS Ätran träffar vi Ulf Norrhede som är ute och går med hunden Fabbe.

– Jag har tagit för givet att man inte får ha med hundar på krogen. I Frankrike får man ha med sig hunden, säger han.

Lite längre bort, på Stortorget, går Jan Riedel med hunden Musse. Han tar sällan med Musse ut på krogen.

– Människor kan vara allergiska. Om det går att sitta ute tar jag med honom ibland, säger han.

”Undantag kan ske. Framför allt ledarhunda­r eller om man kommer under en tidpunkt när vi inte har så mycket gäster på restaurang­en. Vi bedömer från fall till fall så att alla gäster blir nöjda.”

PER-ANDERS AHLSTRÖM,

krögare på Hermans

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? (VATTEN)SKÅL! Ludde är bara välkommen på vissa krogar. Skall det vara så här?
Bild: ANNIKA KARLBOM (VATTEN)SKÅL! Ludde är bara välkommen på vissa krogar. Skall det vara så här?
 ??  ?? LUDDE. Frida Svan delägare på Nyfiket Sportsbar hälsar hundar välkomna till restaurang­en. Men de får inte sitta i stolarna som Ludde tog sig friheten att göra
LUDDE. Frida Svan delägare på Nyfiket Sportsbar hälsar hundar välkomna till restaurang­en. Men de får inte sitta i stolarna som Ludde tog sig friheten att göra
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? på fotografen­s begäran.
Bild: ANNIKA KARLBOM på fotografen­s begäran.
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? MUSSE. Jan Riedel tar med sig 18-årige Musse på krogen om de kan sitta ute.
Bild: OLA FOLKESSON MUSSE. Jan Riedel tar med sig 18-årige Musse på krogen om de kan sitta ute.
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? FABBE. Det blir inga krogbesök för Fabbe men däremot får han följa med till bokhandeln och blomsteraf­fären.
Bild: OLA FOLKESSON FABBE. Det blir inga krogbesök för Fabbe men däremot får han följa med till bokhandeln och blomsteraf­fären.
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? INGEN RESTAURANG. Ulf Norrhede har haft Fabbe i 8 år.
Bild: OLA FOLKESSON INGEN RESTAURANG. Ulf Norrhede har haft Fabbe i 8 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden