Hallands Nyheter

Tre frågor till fd rektor

-

på ”Lärarna är privilegie­rade” (12/1).

SKOLA. Bra att också signaturen fd rektor gymnasiech­ef intressera­r sig för nuvarande lärares löne- och arbetsvill­kor. Dessvärre verkar hen skjuta sig själv i bakfoten vid beskrivnin­gen av dessa och varför svensk skola är i kris. Krisens orsaker är gnälliga lärare som skrämmer bort duktigare och mindre gnälliga lärare, enligt fd rektor gymnasiech­ef.

Gnälliga lärare, och för den delen övriga arbetstaga­re, har funnits i alla tider. Att de skulle vara fler och gnälligare i dag än för säg 20 eller 30 år sedan, när skolan inte var i (samma) krisläge, är inte min erfarenhet. Tvärtom är det tystnaden, inte gnällighet­en, som ökat i lärarkåren de senaste åren.

Låt mig avsluta med att ställa tre frågor till dig fd rektor gymnasiech­ef: Om du ser läraryrket som så privilegie­rat; varför lämnade du själv denna privilegie­rade lärartjäns­t för ett mindre privilegie­rat och underbetal­t jobb som rektor, gymnasiech­ef? Hur skall vi göra läraryrket attraktivt för att locka duktiga och ödmjuka studenter att bli framtidens ännu duktigare och ödmjukare lärare? Hur skall lärarnas löne- och arbetsvill­kor förändras så att redan utbildade lärare (ca 40 000, var sjätte lärare!) lockas tillbaka till det privilegie­rade yrke de en gång valde att utbilda sig till?

Lärare

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden