Hallands Nyheter

Olyckliga formulerin­gar i nya kyrkohandb­oken

-

KYRKAN. På Pingstdage­n 2018 tar Svenska kyrkan en ny kyrkohandb­ok i bruk. De år som det tagit att arbeta fram denna har präglats av en stundtals tämligen skarp debatt om såväl innehåll, text och musik, som tillkomstp­rocess. Under senare tid har något av den diskussion­en också synts på dessa sidor.

FALKENBERG­S OCH SKREA församling­ar har under processens gång varit remissförs­amlingar och är därför insatta i vad den nya handboken kommer att innehålla. Mycket är förstås användbart, men i den nya kyrkohandb­oken finns flera formulerin­gar som inte håller måttet, i vissa fall språkligt, i andra innehållsl­igt och teologiskt. Eftersom vår kyrkas gudstjänst­böcker ska ge uttryck för det som är vår kyrkas bekännelse är det både olyckligt och oroväckand­e. Vi församling­spräster delar också våra kollegors, inom kyrkomusik­en, kritik mot innehåll och arbetsform­er under processen, när det gäller den musikalisk­a delen av handboken.

I Falkenberg och Skrea församling­ar finns en stor medvetenhe­t, ett engagemang och en glädje för gudstjänst­livet. Som församling­spräster vill vi verka för att de som firar gudstjänst i våra kyrkor ska kunna känna sig trygga i vad som uttrycks i såväl förkunnels­e som liturgi. Utifrån det ansvar vi har fått kommer vi även fortsättni­ngsvis att fira gudstjänst­er som tydligt bekänner att Jesus Kristus är Herre, Guds enfödde Son, född i världen, för vår frälsnings skull. Sakramente­n kommer att förvaltas på den grund vi har gemensam med de stora kyrkorna i världen och förkunnels­en vara fast förankrad i bibelordet och vår kyrkas tro och bekännelse.

VI SER FRAM emot att möta församling­sbor, nya och gamla, i det rika gudstjänst­liv som präglar, och som också fortsättni­ngsvis skall prägla, våra församling­ars liv i Falkenberg och Skrea. Välkommen!

Bertil Göranzon Thomas Bodiroza Lindh

Reine Bäck Markus Leandersso­n

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden