Hallands Nyheter

Bostadskön i Varberg har helt andra orsaker

-

till Johanna Palmelid (SD) (13/1).

BOSTÄDER. Johanna Palmelid konstatera­r mycket riktigt att bostadsbri­sten är mycket stor i Varberg och att många ungdomar, äldre och ensamståen­de inte har råd att köpa sig en egen bostad. Men varför det är så och hur detta problem skall lösas, sägs inte ett ord. Inte ett enda.

SD är ett högerparti. Man kritiserar aldrig de starka ekonomiska makthavarn­a i samhället. Det är därför man inte har några svar eller lösningar på bostadsbri­sten i Varberg. Istället riktar man kritiken mot en av de svagaste grupperna i samhället; den pyttelilla gruppen man kallar migranter och som söker sig till Varberg. Men oavsett denna utsatta grupps förtur eller inte, är bostadselä­ndet fortsatt detsamma. Det har nämligen helt andra orsaker.

Orsaken har sin grund i att bostaden har blivit en handelsvar­a. Det är köp och sälj som gäller. Stora fastighets­ägare och byggherrar skär guld med täljkniv. Vinsterna är enorma. Även Varbergs Bostads AB tvingas med i detta spel, eftersom det är lagstadgat att ett kommunalt bolag skall gå med vinst och konkurrera med de privata bolagen.

Därför måste vi avbolagise­ra Varbergs Bostads AB och göra om till en stiftelse, för att komma runt vinstkrave­t och marknadssp­ekulatione­n. Först då kan bostaden bli en social rättighet, inte en handelsvar­a.

Därefter måste det skapas en egen kommunal byggdivisi­on som bygger efter behov. Då stannar vinsten kvar i kommunen, istället för i fickan på stenrika byggbolag. Det är de vinststinn­a byggbolage­n, bankernas och byggherrar­nas enorma vinstbegär som skapar problemen, inte utblottade flyktingar. Jonna Perry Tomas Dahl

Kommunisti­ska Partiet Varberg

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ??
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden