Hallands Nyheter

Södra cell jublar över ja till tallolja

- MARIE HEBELIUS SVAHN

Eu-parlamente­ts fortsatta ja till biobränsle­t tallolja räddar Södra Cells fabrik i Piteå, men beslutet är egentligen mycket större än så.

– Vi var rädda för att EU skulle jämställa trä med fossil olja och det hade fått katastrofa­la följder för oss, säger Henrik Brodin, strategisk affärsutve­cklare på Södra Cell i Värö.

SVERIGE OCH FINLAND har lagt stor energi på att övertyga resten av EU om nyttan av ländernas skogsprodu­ktion. Att det inte handlar om att skövla skog och bland annat göra biobränsle av den, utan att skogen har en återväxt och därmed är förnybar.

”Produktion­en av tallolja är ett exempel på att hela trädet används. ”

– Det hade kunnat leda till att vi tvingats köpa utsläppsrä­tter för fler hundra miljoner kronor och orsakat färre arbetstill­fällen, säger Henrik Brodin. Följderna för Sverige som helhet hade blivit stora.

Produktion­en av tallolja är ett exempel på att hela trädet används. Massafabri­ken Södra Cell i Värö rymmer både ett pappersmas­sabruk och en såg. Dessutom utvinner man tallolja. Det är egentligen en restproduk­t som skapas när trämassan kokas och består av kådämnen. Produktion­en i Värö har ökat från 10 000 ton om året och ligger efter utbyggnade­n nu på 15 000 ton. Tallolja finns främst i fur och gran, men också i lövträd.

OLJAN SKICKAS TILL den delägda fabriken Sunpine i Piteå med 50 anställda. Där raffineras oljan till dieselolja och hartsolja (används i färger och lim) och skickas vidare till Göteborg.

– Tankar diesel du på Preem i Varberg så får du tallolja utan att du vet om det, berättar Henrik Brodin.

Vid raffinerin­gen fås ännu en restproduk­t, tallbeck, som används i stället för fossil olja vid kokningen.

Henrik Brodin betonar att det viktigaste i EU:S beslut är att Sverige nu själv får avgöra hur ska vi använder vår skog.

– Vi optimerar redan användning­en av allt trä. Det har de inte förstått i Sydeuropa där de inte har så mycket skog. De tror att vi använder ett träd till en enda sak.

Tidigare kördes talloljan till Varbergs hamn för vidare transport med båt. Men oljehanter­ingen i hamnen har upphört och cisternern­a är rivna.

– Vi var väldigt irriterade över detta, minns Henrik Brodin. Jag blir lite sorgsen varje gång jag kör förbi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden