Hallands Nyheter

Brost får sin sista vila i Veinge

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hn.se

Skådespela­ren och Laholms hedersmedb­orgare Johannes Brost kommer att begravas på kyrkogårde­n i Veinge. Laholms kommun skänker 10 000 kronor till Johannes Brosts minnesfond.

Johannes Brost avled för två veckor sedan i cancer, 71 år gammal.

Begravning­en äger rum vid en öppen ceremoni i Hedvig Eleonora kyrka i Stockholm i februari. Stoftet kommer därefter att gravsättas intill Johannes Brosts mor Gudrun vid Veinge kyrka.

– Pappa har varit väldigt lokalpatri­otisk. Han älskade trakterna där. Först alla år i Mellbystra­nd, som farmor har haft och sedan hans barn och barnbarn, och nu hans år på Skottorps slott, säger Joanna Sundström, näst äldsta barnet av fyra syskon.

HON BESKRIVER SIN pappa som en ”extremt positiv och omtyckt person”.

– Nu har vi återigen fått bekräftat vad han har betytt för sin bransch. Han var väldigt speciell. Har man träffat honom en gång så minns man det.

I stället för blommor uppmanar familjen dem som vill engagera sig att tänka på Johannes Brosts minnesfond, som grundades i samband med skådespela­rens 50-årsdag. Fonden administre­ras av föreningen Gamla Laholm och ska främja utbildning och utveckling av unga scenartist­er med anknytning till södra Halland.

– Vi vill att stiftelsen ska leva vidare och stötta unga talanger som kämpar. En av oss i familjen kommer att gå in i den och fortsätta arbetet med att hitta stipendiat­er och jobba i pappas fotspår, säger Joanna Sundström.

Laholms kommun har beslutat att lämna ett bidrag.

– Vi har sagt från ledningsut­skottet sida att vi är beredda att sätta in 10 000 kronor i minnesfond­en, säger Erling Cronqvist (C), vice ordförande i kommunstyr­elsen.

ETT FÖRSLAG FRÅN Nils Danred har sått ett frö till att på sikt kanske baka ihop kommunens kulturpris med minnesfond­en.

– Vi har pratat om det på ett ordförande­möte, men det får i så fall bli ett senare beslut som involverar kultur- och utveckling­snämnden, säger Erling Cronqvist.

 ?? Bild: PETER KORPI/ARKIV ?? ÄLSKADE SITT MELLBYSTRA­ND. Hedersmedb­orgaren Johannes Brost åkte sedan barnsben till Mellbystra­nd för att bada, läsa, lyssna på musik och plocka björnbär.
Bild: PETER KORPI/ARKIV ÄLSKADE SITT MELLBYSTRA­ND. Hedersmedb­orgaren Johannes Brost åkte sedan barnsben till Mellbystra­nd för att bada, läsa, lyssna på musik och plocka björnbär.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden