Hallands Nyheter

Chefen slår ifrån sig intern kritik

- FREDRIK LARSSON 010-471 53 67 fredrik.larsson@hn.se

Räddningst­jänsten Västs högsta chef, Jan Sjöstedt, har inte fått några signaler på att räddningsi­nsatsen vid dödsbrande­n i Falkenberg har blivit fördröjd. – Men vi får titta på det här, säger han.

En rökdykande insats får inte påbörjas förrän räddningst­jänsten har fem personer på plats vid brandplats­en.

Jan Sjöstedt säger att räddningst­jänstens heltidssty­rka på fyra personer, tillsamman­s med en person som utgår från hemmet, ska klara av rökdykning i Falkenberg­s centralort.

Men är det inte ett problem om det dröjer flera minuter innan den femte personen kommer till brandplats­en?

– Tiden är viktig och det är därför som vi har andra insatser att sätta in. Det finns annan utrustning som går att använda om det dröjer någon minut.

Leker ni inte med kommuninvå­narnas säkerhet när ni har en sådan låg bemanning på heltidssty­rkan?

– Nej, det tycker jag inte. Att vi skulle leka med säkerheten finns inte på kartan. Klart att vi inte gör, det skulle vara helt absurt.

– Min bild är snarare att vi har höjt skyddet i Falkenberg­s centralort.

Vore det inte bättre om ni åkte minst fem personer från stationen?

– Det är inte säkert att det hade varit bättre, man kan också bli låst när alla kommer samtidigt. Vi har kortat insatstide­n i Falkenberg med en första insatspers­on som åker från hemmet. Varför tycker du inte det? Ni kan ju inte påbörja en rökdykning och livräddand­e insats förrän den femte personen kommer. Hur ser du på det?

– Vi har andra möjlighete­r att göra en livräddand­e insats. Jag har ingen bild av att det är vanligt förekomman­de att brandmän får stå och vänta flera minuter på den femte personen.

– Men det kan säkert ha hänt vid något tillfälle.

Det hände senast för en vecka sedan vid dödsbrande­n i Falkenberg. Där dröjde det åtminstone två minuter. Hur kan det få vara så?

– Jag har inga signaler om att det skulle vara några problem vid den insatsen. Men vi får titta på det naturligtv­is.

Du säger att ni kan sätta in andra insatser i stället för rökdykning. Men en släckgrana­t får väl inte ut människor från ett brinnande hus?

– Vi har ett stort fokus på rökdykning i räddningst­jänsten av tradition. Jag har ett uppdrag att hitta andra metoder och nya alternativ till det.

– Rökdykning är egentligen inte det avgörande för att rädda liv, utan det avgörande för att rädda liv är att vara där så tidigt som möjligt med någon.

Brandmän vittnar om att de står och stampar ibland för att de inte kan starta en rökdykande insats så tidigt som de vill.

– Jag hoppas inte att de står och stampar. Rökdykning är bara ett verktyg i verktygslå­dan, säger Jan Sjöstedt.

I Varberg är det fem personer i heltidssty­rkan på stationen, vilket är en mer än i Falkenberg.

När tar ni bort den femte personen från heltidssty­rkan i Varberg?

– Det finns inga planer på det.

Varför har ni inte samma bemanning i Varberg och Falkenberg?

– Det bygger på de resurser som fanns vid sammanslag­ningen, avslutar Jan Sjöstedt.

”Jag har ingen bild av att det är vanligt förekomman­de att brandmän får stå och vänta flera minuter på den femte personen.”

JAN SJÖSTEDT

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden