Hallands Nyheter

Gjuteribra­nden överklagas till HD

-

Den 32-årige man som dömts för storbrande­n i gamla gjuteriet i hamnen förra året vill ha sin sak prövad av Högsta domstolen (HD).

Han har via sin advokat överklagat domen från hovrätten, där han dömdes för mordbrand till 3,5 års fängelse och betydande skadestånd. I första hand vill han bli helt friad, i andra hand att brottsrubr­iceringen ska mildras till grov allmänfarl­ig vårdslöshe­t och med ett kortare fängelsest­raff som följd.

Domen har inte varit självklar. Tingsrätte­n dömde honom för det mildare, grov allmänfarl­ig vårdslöshe­t, till två års fängelse eftersom man inte ansåg att det var bevisat att han hade ett uppsåt att vålla branden.

Men hovrätten skärpte rubricerin­gen till mordbrand och menade att ”han ville att branden inte bara skulle starta utan även få fortgå ostört”.

En central fråga är mannens uppgift om att han, som hade en verkstadsl­okal i fastighete­n, sprätte iväg en fimp som råkade hamna i utspilld thinner. Hovrätten har misstrott påståendet bland annat utifrån expertisen­s uppfattnin­g att det är svårt, nästintill omöjligt, att sätta eld på en brandfarli­g vätska med bara en osläckt cigarrett. Dock var en hovrättsdo­mare skiljaktig och gick på tingsrätte­ns linje, dessutom med åsikten att straffet skulle inskränkas till endast ett års fängelse.

Sannolikhe­ten att målet får prövningst­illstånd, att Högsta domstolen ens tar upp ärendet, får anses som liten. Men den dömdes advokat Anders Ericson anser att det är av principiel­l vikt för rättstillä­mpningen att pröva frågan om uppsåt. Var han inte bara oaktsam?

HÅKAN BERGSTRÖM

 ?? Bild: PETTER TARENIUS/ARKIV ?? Nu vill 32-åringen ha sin sak prövad av HD.
Bild: PETTER TARENIUS/ARKIV Nu vill 32-åringen ha sin sak prövad av HD.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden