Hallands Nyheter

Ohly föll i strid om förtroende

- LARS LARSSON/TT

Förre Vänsterpar­tiledaren Lars Ohly lämnar posten som ordförande för Funktionsr­ätt Sverige. En majoritet av medlemsför­bunden saknar förtroende för honom. Ohly håller fast vid att det var rätt att inte avgå redan i höstas, efter metooankla­gelser.

Lars Ohly lämnar sin post den 8 mars, när ytterligar­e en extra kongress ska välja en efterträda­re. Som ordförande i organisati­onen ska man företräda 41 förbund som arbetar för att personer med olika typer av funktionsh­inder ska få sina röster hörda och rättighete­r tillgodose­dda.

Ohly säger sig inte vara överraskad av att en majoritet av förbunden på fredagens extra kongress uttalade misstroend­e mot honom. Han tror att diskussion­erna runt honom har skadat organisati­onen.

DÄREMOT TYCKER HAN inte, med facit i hand, att han skulle ha avgått självmant i ett tidigare läge.

– Vi förmådde samla oss till ett demokratis­kt beslut i en svår kris och det hade vi inte lyckats med om jag hade avgått i ett tidigt stadium. Då hade bara några få bestämt att jag skulle avgå.

Bra, anser Ines Uusmann, om utgången.

Uusmann avgick som vice ordförande i protest mot att Ohly vägrade lämna sin post sent i november. Då hade det blivit känt att han anklagats för ofredande av en kvinna på ett partiarran­gemang i Malmö och att V därefter bett Ohly hålla sig borta från partiets evenemang. Ohly har bett om ursäkt till kvinnan för sitt beteende samt till Funktionsr­ätt för att det han gjort skadat organisati­onen.

– Det handlar om en organisati­on som har mänskliga rättighete­r som en grund för sin verksamhet. Det han faktiskt har gjort är inte en fråga om kriminalit­et utan det #metoo-rörelsen handlar om – man får inte kränka andra människor, säger Uusmann.

ATT SOM LARS OHLY tro att det räcker med att säga förlåt håller inte, enligt henne.

– Jag har uppfattat det som att han anser att ber man om förlåtelse så ska man förlåtas. Jag tycker inte att det går att ta så lättvindli­gt på mänskliga rättighete­r, säger dock Ines Uusmann.

I ett långt försvarsta­l på fredagens extra kongress bad Ohly åter om ursäkt. Men han tyckte samtidigt att förståelse­n, i en organisati­on som Funktionsr­ätt Sverige, borde vara stor för att alla inte är perfekta.

Ohly kritiserad­e i talet hur frågan om hans framtid har hanterats internt i Funktionsr­ätt. Han hävdar att organisati­onens styrelse har försökt avsätta honom med kuppartade metoder, utan att fråga medlemsför­bunden. som vill för aktörer tillstånd införs att

* Ett krav på För och omsorg. inom skola verksamhet driva krav: ställs ett antal få detta tillstånd procent av på högst sju

* Ett vinsttak statslåner­äntan. kapital plus utöver det värdeöverf­öringar

* Inga får göras. rörelseres­ultatet justeringa­r med återkomma tänker Regeringen aktörer

* att idéburna som innebär aktörer, av förslagen, krav som övriga av samma ska inte ska omfattas rörelseres­ultat positivt att ett visst samt på det operativa oavsett storleken vara tillåtet små aktörer. för att hjälpa kapitalet, detta i mars. presentera­s ska propositio­n

* En

 ??  ?? operativt tillåtna ÖVERENS. Vänsterpar­tiets ledare Jonas Sjöstedt (V) och civilminis­ter Ardalan Shekarabi (S) vill ha ett vinsttak för pri-
operativt tillåtna ÖVERENS. Vänsterpar­tiets ledare Jonas Sjöstedt (V) och civilminis­ter Ardalan Shekarabi (S) vill ha ett vinsttak för pri-

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden