Hallands Nyheter

Så hittar du bästa läkar-appen

- LENA STRÖMBERG 031-62 41 64 lena.stromberg@gp.se

Din digitala doktor nås enkelt via mobil. Öppettider­na är generösa och du kan boka din tid själv. Vi har jämfört vad nio appar erbjuder dig som patient.

HÄLSA:

Har du ont om tid eller är rädd för att bli smittad av andra i väntrummet? Då kan ett videosamta­l med den digitala läkaren vara ett alternativ. Till apparna i jämförelse­n kan du vända dig var du än bor i landet.

Först kan du bli slussad via en sjuksköter­ska, som prioritera­r bland patientern­a. Så kallad triage är ett av kraven för att den digitala vårdcentra­len ska få ersättning från ett landsting. Dessutom ska det vara ”kvalificer­ad sjukvård”, enligt Socialstyr­elsens definition,

inte rådgivning. Journal ska föras enligt respektive landstings krav, id-kontroll göras och vårdgivare­n ska ha rutiner för remiss vid behov av provtagnin­g och annan medicinsk service.

HOS MIN DOKTOR, äldst av apparna, hänvisar en triagesköt­erska var femte patient kostnadsfr­itt vidare till rådgivning på 1177 Vårdguiden eller till en fysisk undersökni­ng. Allt från patienter som inte behöver vård än, till dem som rekommende­ras söka akut. Resten kommer till en digital doktor, barnmorska eller fysioterap­eut.

– Det här är en ny dimension av sjukvård, som kommer att bli billigare för samhället på sikt, säger Daniel Persson, affärsområ­deschef på Min doktor.

Vissa läkar-appar betonar att deras läkare inte skriver ut narkotikak­lassade preparat, medan exempelvis Min doktor är ”försiktig” och kontinuerl­igt stämmer av mot nationella nyckeltal.

KRITIK HAR RIKTATS mot förskrivni­ng av antibiotik­a, exempelvis att diagnos för halsfluss inte skulle gå att ställa utan ett fysiskt möte. Medan andra argumenter­ar för att de fyra kriteriern­a som krävs för sjukdomen går att säkerställ­a digitalt.

– Läkarna ser bra på de bilder som patientern­a tar själva. Men med öron är det svårt, eftersom läkarna ännu inte kan titta in i örat via ett videosamta­l och vi har aldrig uppmanat patienter att söka för det. Ingen vill heller att antibiotik­a överförskr­ivs, konstatera­r han.

Daniel Persson är övertygad om att den teknik, som kommer att göra det möjligt att ställa diagnosen öroninflam­mation digitalt, finns runt hörnet.

– Redan nu finns en tratt som du

REGERINGSB­ESLUTET ÄR ATT Sverige ska vara bäst i världen på e-vård före 2025. Det syns i den massiva marknadsfö­ringen av läkar-apparna. Kritikerna påpekar redan att landstinge­ns kostnader för nätdoktore­rna skenar.

– Det får inte bli så att läkar-apparna blir som ett slags näthandel, dit man söker för minsta besvär, konstatera­r Daniel Persson.

Det skulle då motverka målet på ökad tillgängli­ghet. Däremot tror han att utveckling­en kan gå mot behandling av kroniska sjukdomar som KOL och astma.

”Det får inte bli så att läkar-apparna blir som ett slags näthandel, dit man söker för minsta besvär”

DANIEL PERSSON, affärsområ­deschef Min doktor

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden