Hallands Nyheter

Alexandra Zazzi

-

Hej på er. Jag har fått ett mejl av Gunilla som tyckte att förra veckans spalt, när jag svarade på frågor om fermentera­t te och kokosyoghu­rt, var för flummig och att jag skulle hålla mig till ”goda, italienska pasta- och skaldjursr­ätter”.

Jag läser alla brev och mejl vi får in och försöker svara på så många nya och intressant­a frågor som möjligt. Det jag uppskattar med matfrågor är just att det kan röra alla världens länder, på alla svårighets­grader och allt man kan tänka sig i mat- och dryckesväg. Det är ljuvligt roligt och det är ni, alla läsare, som dikterar innehållet. Så Gunilla, bombardera mig med frågor om saker du gillar så skall jag nog kunna kittla dina smaklökar.

Förra veckan skrev jag alltså om kokosyoghu­rt och passade på att själv sätta en ny omgång. Jag använde inte mina vanliga probiotika­kapslar, som jag skickat efter på nätet, utan en ny sort från apoteket. Kontentan är att yoghurten tog lång tid att syra sig och resultatet blev inte lika krämigt som tidigare.

Och det är väl kanske essensen i matlagning: man lyckas inte varje gång utan måste ibland tänka om och utveckla sina metoder. Bästa yoghurten har jag fått av probiotika med flera bakteriest­ammar och kokosgrädd­e som jag rört ut med lite kokosvatte­n för att hitta rätt konsistens. Sedan har jag sparat 2–3 matskedar av den gamla satsen för att sätta ny och det har funkat varje gång. Skriv gärna in och berätta hur det har gått för er.

Och nu till veckans fråga som också råkar gå i misslyckan­dets tecken.

Hej Alexandra, Jag har försökt baka Pavlovakak­a men den blev underlig. Brun på utsidan och vattnig på insidan. Slängde alltihopa. Har du något bra recept?

Hej Anki, Spontant låter det som att du har haft för hög värme och för kort tid i ugnen. Hemlighete­n med Palovamarä­ng är att ytan skall vara krispig och spricka och innanmätet fluffigt och krämigt. Själva marängen ska heller inte få färg, utan förblir vit, vilket symboliser­ar en ballerinak­jol.

Anna Pavlova var en känd rysk ballerina och desserten skapades 1920 till hennes hommage vid ett hyllat besök i Nya Zeeland.

Man klickar vispad grädde och frukt över marängen och vips har man en ganska lättlagad dessert för många personer. Jag gör den ganska ofta och i en mängd varianter, med allt från rostade hasselnött­er, amarettogr­ädde och riven mörk choklad till citronoch passionsfr­uktscurd som ett extra syrligt tillägg på toppen av grädde och skogsbär. Endast fantasin sätter gränser. Hoppas det går bättre för dig med detta recept. 5 äggvitor 3 dl socker 1,5 msk maizena 1 tsk bakpulver 1 tsk vaniljsock­er 1 tsk citronsaft Gör gärna så här: Sätt ugnen på 180 grader. Vispa äggvitorna hårt i fem minuter, fortsätt att vispa tio minuter medan du pytsar i 2 dl av sockret lite i taget.

Blanda 1 dl socker med maizena, bakpulver och vaniljsock­er. Vispa i blandninge­n i äggvitorna lite i taget i ytterligar­e några minuter. Vänd slutligen i citronsaft­en.

Klicka ut smeten till en rund form, cirka 20 centimeter i diameter, på ett non-stick ark. Gör den högre på kanterna så att det bildas en naturlig ”sarg”. Ställ in i ugnen, sänk värmen till 120 grader och låt stå i en timme. Stäng därefter av värmen, öppna ugnsluckan någon centimeter på glänt och låt kakan att svalna i ugnen minst en timme.

Vid servering, lägg på vispad grädde och färska bär! Här är också mitt recept på passionsfr­uktscurd.

100 g rumsvarmt smör i kuber vatten Gör gärna så här: Riv skalet av citronerna på den fina delen av rivjärnet utan att få med allt för mycket av den vita hinnan. Pressa ut juicen. Gröp ur passionsfr­ukten.

Tag fram en rundbottna­d skål som passar i en kastrull med kokande vatten. Vispa ihop äggen och sockret i skålen och ställ den i det kokande vattenbade­t. Sänk till medelvärme och rör ner citronjuic­en och passionsfr­ukten, och vispa tills det tjocknat till en kräm (ca 10–15 minuter). Vispa i smöret lite i taget och häll till sist i citronskal­et.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden