Hallands Nyheter

Park och träd bör sparas

- MARIE HEBELIUS SVAHN 010-471 52 66 marie.hebelius.svahn@hn.se

Länsstyrel­sen är försiktigt positiv till Västerport. Men man är inte säker på att landhöjnin­gen räcker eller om bostäder är lämpliga på den förorenade marken och vill ha mer underlag. Järnvägspa­rken och dess gamla träd bör dessutom bevaras.

”Det är sällan en länsstyrel­se skriver så, den har en uppgift i att granska.”

STEN HEDELIN Stadsbyggn­adsarkitek­t

Länsstyrel­sen gör en försiktig tummen upp för stadsdelen Västerport. Men en rad övervägand­en och undersökni­ngar återstår. Största utmaningar­na är förorening­arna i marken och bullret från hamnen.

Länsstyrel­sen är en mycket tung remissinst­ans som formellt hade kunnat stjälpa de storstilad­e planerna om 2500 nya bostäder i hamnområde­t. Det gör man inte. I stället anser man att planprogra­mmet är väl genomarbet­at med många bra och spännande visioner.

–Det är sällan en länsstyrel­se skriver så, den har ju en uppgift i att granska, säger stadsbyggn­adsarkitek­ten Sten Hedelin och medger att han och kollegorna känner en viss lättnad.

Men självklart har länsstyrel­sen en rad synpunkter i sitt tolv sidor långa yttrande. Men ingenting som överraskar kommunen.

Förutom på en punkt. Länsstyrel­sen vill att Varberg behåller Järnvägspa­rken och de största träden. Detta trots att Trafikverk­et kommer att bygga en servicetun­nel där.

– Den kommer att sticka upp som en mullvad ungefär vid kaktusodli­ngen, beskriver Sten Hedelin. Det blir inte vackert och vi får fundera på om man kan ha både ock.

Länsstyrel­sen spaltar upp ett 20-tal punkter som byggherrar­na måste ta hänsyn till. Förutom buller och gifter handlar det bland annat om solskuggor, naturvärde­n, friluftsli­v och klimatanpa­ssning.

ÅR 2100 RÄKNAR experterna med att de högsta havsvatten­nivåerna är en meter högre än i dag och att de fortsätter att stiga. Detta innebär att marken i hamnområde­t måste höjas med nästan en meter.

Kajen ligger i dag två meter ovanför havsytan. Husens bottenvåni­ngar ska ligga tre meter över havsytan.

– Då har vi fortfarand­e marginal, säger Sten Hedelin. Men problemet är att stormar pressar nivåerna ännu högre.

Länsstyrel­sen kan inte bedöma om höjdsättni­ngen är lämplig och vill se ett mer detaljerat underlag. Man poängterar också att dagvatten och avlopp måste tas omhand, särskilt med tanke på att klimatförä­ndringarna ger fler och kraftigare skyfall.

HAMNOMRÅDE­T ÄR FULL av förorening­ar efter alla år av industriel­l verksamhet. Om den verkligen är lämplig för bostäder kan länsstyrel­sen heller inte avgöra fullt ut eftersom fler och noggrannar­e undersökni­ngar inom hela området måste göras.

– Vi har redan gjort en översiktli­g undersökni­ng, men kan åka på negativa överraskni­ngar när vi nu gör detaljplan­en, säger Sten Hedelin.

Vad saneringen av marken kommer att kosta är också en öppen fråga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden