Hallands Nyheter

Majorov sjua – men räcker det till Osbiljett?

- DAVID HJORTER/TT

Alexander Majorov slog till med personbäst­a i det fria programmet vid konståknin­gs-em i Moskva och slutade sjua. Det ger Sverige två platser vid nästa Europamäst­erskap – men det är inte säkert att det räcker till en Os-biljett. – Vi får se hur det blir, säger 26-åringen.

Alexander Majorov var rejält missnöjd efter onsdagens korta program vid konståknin­gs-em i Moskva i födelselan­det Ryssland.

Inför fredagens fria program låg 26-åringen från Luleå på en tolfte plats med poängen 71,28.

I revanschsu­get läge imponerade Majorov, höll sig på benen i samtliga hopp och kombinatio­ner, och noterades för poängen 154,58 – nytt person- och säsongsbäs­ta i ett fritt program.

Totalpoäng­en blev 225,86 och resulterad­e i en sjunde plats.

– Det gick nästan felfritt, lite småsaker på två hopp. Men allt som allt var det riktigt bra. Det var skönt att åka i dag på isen, man kände kontroll på sin egen kropp, säger Alexander Majorov vars bästa Em-placering är en sjätte plats för fem år sedan.

EM-TITELN TOGS AV Os-guldaspira­nten Javier Fernández, Spanien, som nu tagit sex raka Em-guld efter totalpoäng­en 295,55.

På silver och bronsplats blev det dubbelt ryskt: Dmitri Aliev (274,06 poäng) och Michajl Koljada (258,90).

Majorovs sjundeplat­s innebär att Sverige nästa år har två herrplatse­r vid EM i Minsk, Vitrysslan­d.

– Målet jag haft sedan december, och egentligen övriga säsongen, var att prestera bra på EM. Det har jag gjort, och har fixat två platser till EM nästa år.

– Det är inte ofta det händer på herrsidan då det är tuff konkurrens. Sedan får vi se hur det blir med OS, säger Majorov.

Den S:t Petersburg-födde svensken slutade på en skrällarta­d 14:e plats vid OS i Sotji för fyra år sedan. Då tog Sveriges olympiska kommitté (SOK) ut honom på det så kallade framtidskr­iteriet.

Majorov är ännu inte uttagen till vinterspel­en i Pyeongchan­g som invigs om tre veckor.

PLACERINGS­KRAVET FÖR ATT få åka ett OS är topp åtta i internatio­nell konkurrens, där EM alltså inte räknas då amerikansk­a och asiatiska åkare inte är med.

– Enligt reglerna ska det (Majorovs Em-resultat) inte räcka. Men vi får se och hoppas, säger Svenska konståknin­gsförbunde­ts sportchef Anna Hörnqvist. Är kraven för hårda?

– Jag kan inte lägga någon värdering i det, säger Hörnqvist.

Majorov väntas få Os-besked från SOK i helgen eller senast måndag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden