Hallands Nyheter

Chefslöner­na har ökat 80 procent

VARBERG: En genomgång av lönerna för kommunanst­ällda visar att chefslöner­na har ökat mest och vårdbiträd­enas minst sedan år 2007.

- ANNA OSCARSON anna.oscarson@hn.se 010-471 53 71

Lönerna i Varbergs kommun blir allt mer jämställda men fortfarand­e finns skillnader som ska rättas till. Det senaste decenniet har chefslöner­na ökat mest och vårdbiträd­enas minst.

”Vi identifier­ade några grupper där kvinnor hade lägre lön än män trots att arbetet de utför är lika eller likvärdigt”

KRISTINA TAREMARK

Sedan den nya diskrimine­ringslagen infördes förra året ska arbetsgiva­re analysera om förekomman­de löneskilln­ader har direkt eller indirekt samband med kön. Varbergs kommun genomförde under sommaren och hösten en jämställdh­etskartläg­gning som framöver kommer att genomföras årligen. Tidigare gjordes den vart tredje år.

– Vi identifier­ade några grupper där kvinnor hade lägre lön än män trots att arbetet de utför är lika eller likvärdigt, säger Kristina Taremark, Varbergs kommuns personaldi­rektör.

DESSA GRUPPER ÄR: stödpedago­g, behandling­ssekretera­re, sjuksköter­ska, arbetsmark­nadsarbete, lärare senare år och lärare praktiskt estetiska ämnen. Skillnader­na ska enligt lagen hanteras inom en treårsperi­od och arbetet kommer att påbörjas i årets lönerörels­e.

En tillbakabl­ick på år 2007 visar att löneskilln­aderna har minskat. Totalt i kommunen var medianlöne­n då 19345 kronor i månaden. För männen var den 22 885 kronor. År 2017 låg kvinnornas medianlön på 28 500 kronor och männens på 31 100 kronor. För kvinnorna är den procentuel­la ökningen 47 procent och för männen 36 procent.

– Det är bra och vi har fått ett tydligt uppdrag från politiken att ha jämställda löner.

Avdelnings­cheferna har ökat sina löner med 72 procent (kvinnor) och 80 procent (män). De är därmed den yrkesgrupp som haft absolut starkast löneutveck­ling under perioden.

– Chefsuppdr­agen har blivit mer komplexa den senaste tioårsperi­oden, bland annat på grund av krav på ökad transparen­s, ökad rapporteri­ng och förfinad administra­tion samt snabb teknisk utveckling. Det finns också svårighete­r att rekrytera chefer i hela sektorn. Andra faktorer som påverkat chefernas löner är att det har varit en stor generation­sväxling bland chefer de senaste tio åren samt att konkurrens med övriga sektorer på arbetsmark­naden driver upp chefslöner­na.

NÅGRA ANDRA GRUPPER som har haft en god löneutveck­ling är lärare och undersköte­rskor.

Vårdbiträd­en är den yrkesgrupp som ligger lägst lönemässig­t och som dessutom har den sämsta löneutveck­lingen.

Sjuksköter­skor är en yrkesgrupp som har dykt upp i kommunens lönestatis­tik men som inte fanns med 2007. Då benämndes de distrikt sköterskor. M ende har blivit fler och det är till följd av att det kommunala uppdraget har förskjutit­s.

– Fler äldre uppnår högre ålder och vårdas hemma i större utsträckni­ng. De äldre som bor på vårdboende­n med uppnådd högre ålder får dessutom mer komplex sjukdomsbi­ld.

Yrkesgrupp­en nämnds sekreterar­e har haft störst löneökning procentuel­lt sett, vilket beror på att man idag rekryterar högskoleut­bildad personal till dessa tjänster.

 ??  ??
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? FINNS SKILLNADER. Kristina Taremark, personaldi­rektör, berättar att kommunen har en bit kvar innan lönerna är jämställda.
Bild: ANNIKA KARLBOM FINNS SKILLNADER. Kristina Taremark, personaldi­rektör, berättar att kommunen har en bit kvar innan lönerna är jämställda.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden