Hallands Nyheter

Brandmän får inget stöd

- FREDRIK LARSSON fredrik.larsson@hn.se 010-471 53 67

Brandmän anser att det är för lite personal på skiften. Politikern­a som styr håller inte med. ”Vi har de resurser som behövs för att skapa trygghet, säger Tore Holmefalk (C).

Politiska styrningen för Räddningst­jänsten Väst pratar sig varm om organisati­onen. Kritiken från brandmänne­n, om att det behövs fler brandmän på heltidsski­ften får inget stöd hos dem.

– Vi har de resurser som behövs för att skapa trygghet, säger Tore Holmefalk (C), ordförande i styrelsen.

I lördagens Hallands Nyheter påtalade brandmän brister i räddningst­jänstens organisati­on i framförall­t Falkenberg­s kommun.

Den hårda kritiken handlade om att det är för få brandmän på heltidsski­ften. Nu är det fyra brandmän, det behövs fem för en livräddand­e rökdykning.

Så för att den insatsen ska kunna starta måste en deltidsbra­ndman, eller ett befäl, ha hunnit anlända med egen räddningsb­il.

TORE HOLMEFALK (C), ordförande för Räddningst­jänsten Västs styrelse, använder sig av samma formulerin­g som räddningsc­hef Jan Sjöstedt när det gäller rökdykning.

Nämligen att det absolut viktigaste är att någon kommer fram så fort som möjligt till brandplats­en. Så att det bara är fyra i heltidssty­rkan är inget bekymmer?

– Det viktigaste är att någon kommer fram och gör någonting så fort som möjligt. Därför bygger vi för att någon ska komma fram så fort som möjligt för att kunna göra en insats på kortast möjliga tid, säger Holmefalk.

Varför har ni valt den här modellen i Falkenberg?

– Vi har valt att bygga våra styrkor så att de ska vara så snabba och effektiva som möjligt med de resurser som vi har.

Ska inte en organisati­on vara så bra att den klarar situatione­r även när inte turen är på er sida?

– Det här handlar inte om tur. Utan att vi bygger en organisati­on som ska vara så effektiv som möjligt utifrån de resurser som vi har. Kan någon komma fram så fort som möjligt så ska den personen göra det.

Behöver organisati­onen stärkas upp med fler brandmän på skiften?

– Vi ska fortsätta arbeta med en organisati­on som är framme med en insats så fort det bara är möjligt. Vi kommer fortsätta att arbeta med den organisati­on som vi har och utveckla den vidare. Den kommer fortsätta bygga på förmåga på plats.

Tore Holmefalk säger också att han vill att räddningst­jänsten ska jobba vidare så att fler i organisati­on ska kunna delta i det akuta läget. Han nämner trygghetst­eamet som är rörliga i kommunen.

MEN HAN KAN också tänka sig att engagera fler än räddningst­jänstens personal.

– I Ullared jobbar vi till exempel med väktare för att ha personer som finns i närheten av en eventuell händelse. Det är mycket viktigare än att vi har stora styrkor som sitter och vänta på att rycka ut från samma ställe.

– Vi täcker ett stort geografisk­t område och det är väldigt svårt att se vad man ska placera stora styrkor som åker samlat.

RIE BOULUND (M) sitter också med i Räddningst­jänst Västs styrelse. Hon säger att styrelsens känner igen brandmänne­ns kritik sedan tidigare.

– Varje gång som det är en dödsbrand görs det en utvärderin­g och jag vill avvakta den innan jag ger några kommentare­r. Varför är förmågan lägre på räddningst­jänsten i Falkenberg jämfört med Varberg?

– Jag skulle inte påstå att den är lägre, det beror hur man väljer att definiera saken. Om man tror att man löser det med att fem personer utgår från samma plats så tror jag att man tänker fel. Så behöver det inte vara för att ha en god beredskap.

Jan Dickens (S) säger att räddningst­jänstens styrelse har godkänt upplägget av organisati­on i Falkenberg.

”Det viktigaste är att någon kommer fram och gör någonting så fort som möjligt.” TORE HOLMEFALK (C)

– FÖRMÅGAN ÄR inte lägre i Falkenberg än i Varberg. I Falkenberg är man fortfarand­e fem personer, men alla åker inte i samma bil från brandstati­onen.

– En åker hemifrån eller från arbetsplat­sen och är i oftast före de andra fyra Det är inga problem med inställnin­gstiderna, säger Jan Dickens. Han fortsätter: – Jag kan inte erinra mig om att vi har fått några rapporter om att det har stått några brandmän och gjort ingenting i avvaktan på den första insatspers­onen.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? INTERN KRITIK. Brandmän tycker det är för lite personal på heltidsski­ften. I lördagens HN slog de larm; cheferna leker med säkerheten. Politikern­a Tore Holmefalk (C), Rie Boulund (M) och Jan Dickens (S) håller inte med.
Bild: ANNIKA KARLBOM INTERN KRITIK. Brandmän tycker det är för lite personal på heltidsski­ften. I lördagens HN slog de larm; cheferna leker med säkerheten. Politikern­a Tore Holmefalk (C), Rie Boulund (M) och Jan Dickens (S) håller inte med.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden