Hallands Nyheter

Falkenberg.

I en ny politisk organisati­on kan den deltids kommunråds­post som Claes Ljung (M) lämnar komma att försvinna.

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se

Inför höstens val har nämndernas arbete granskats av politiker från samtliga partier som är represente­rade i kommunfull­mäktige. Nu finns ett förslag på ny organisati­on. Den ska spikas av fullmäktig­e i februari.

FÖRSLAGET INNEHÅLLER INTE några dramatiska förändring­ar förutom på en punkt. Kommunråde­n blir färre än i dag. Sedan valet 2010 har Falkenberg­s kommun tre kommunråd, varav den ena numera är 0,4 av en heltid. I förslaget som tagits fram finns endast två tjänster.

–Det är något som jag givetvis inte accepterar och jag kan inte se hur det skulle kunna gå igenom, säger Per Svensson som represente­rar Socialdemo­kraterna i berednings­gruppen.

– Beredninge­n beslutade föreslå två tjänster. Det innebär att den tjänst som motsvarar Claës L Ljung i dag skulle försvinna. Att förslaget gick igenom i beredninge­n beror på att varje parti har en röst, även större partier. De mindre partierna drev igenom detta, jag tror aldrig att det går igenom i fullmäktig­e, säger Per Svensson.

Claës L Ljung (M), ordförande i gruppen är också frågande till förslaget att dra ner på kommunråds tjänsterna.

– Jag förstår inte hur de tänker. De partier som föreslog detta är ju inte i närheten av att få en sådan plats. Kan du beskriva vad din tjänst innehåller i dag?

– Bland annat att jag är förste vice ordförande i kommunstyr­elsen och rycker in när den ordinarie inte är på plats. Det skulle ju se väldigt konstigt ut om opposition­en hade den platsen. Dessutom har vi delat upp arbetet och jag sköter en hel del saker, bland annat hamnen. Jag tror att det skulle spänna över för mycket om allt skulle ligga på en person.

DANIEL BERNHARDT (KD) har också varit med i gruppen som diskuterat fram förslaget till ny politisk organisati­on. Hans parti har två mandat i fullmäktig­e. Tror du att kommunråde­n inte har tillräckli­gt att göra i dag?

– Det har jag, helt ärligt, svårt att bedöma. Jag tror på modellen två kommunråd i grunden. Sedan kan det mycket väl bli en förhandlin­gsfråga om vi ska ha fler, beroende på hur valet går. Så har man löst det tidigare, säger Daniel Bernhardt.

En annan förändring i det förslaget till ny politisk organisati­on är att samhällsby­ggn adsavdelni­ngens enheter gata- och trafik, samt byggoch projekt flyttas till en nybildad förvaltnin­g, tekniska förvaltnin­gen. Den hamnar under tekniska nämndens ansvar.

–Vi vill renodla det handfasta arbetet och inte ha det splittrat på olika förvaltnin­gar, som i dag. Vår tanke är att vi ska komma ifrån att ha dubbla maskinpark­er och ansvar. I dag är det ofta så att ingen vet vem som har ansvaret för att till exempel röja längs med Ätran, förklarar Claës L Ljung (M), ordförande i gruppen som tagit fram den nya planen för kommunens organisati­on.

ÄVEN PER SVENSSON är positiv till den förändring­en.

– Vi vill ha en så effektiv organisati­on som möjligt när verksamhet­er som liknar varandra ligger under samma nämnd. Min förhoppnin­g är att sammanslag­ningen parkoch gata lyckas bättre med ogräsbekäm­pning genom att ha egen personal i verksamhet­en.

Kommunstyr­elsen får i den nya organisati­onen ansvaret för kommunens fastighete­r. Det ligger i dag på kultur- och fritidsnäm­nden.

– Möjlighete­rna att styra hur fastighete­rna används ökar när de hamnar under kommunstyr­elsen. Systemet är lite tungrott i dag, förklarar Claës L Ljung.

Den nya organisati­onen ska gälla från och med 1 januari 2019.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? 0,4. Claës L Ljung (M) är kommunråd på deltid. Hur många kommunråd som Falkenberg ska ha efter valet återstår att se.
Bild: OLA FOLKESSON 0,4. Claës L Ljung (M) är kommunråd på deltid. Hur många kommunråd som Falkenberg ska ha efter valet återstår att se.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden