Hallands Nyheter

Smart att fördela statliga jobb

Omlokalise­ring. Centralise­ringstrend­en måste brytas. Därför bör regeringsb­eskedet bara ses som en början.

- MARIA HALDESTEN

LEDARE 23/1. Inte blev det någon utdelning till Halland den här gången heller, när smulor från det statliga bordet skulle fördelas över landet. Men loppet är helt inte kört. Det gäller bara att få regering och rikspolisc­hef att inse att ännu en polishögsk­ola behövs och att Halmstad är bästa valet.

Att ett antal statliga tjänster flyttas till västra delen av Sverige, om än i huvudsak till Göteborgst­rakten och Malmö, är dock bättre än inget. Även hallänning­ar vinner på att Arbetsmark­naden vidgas på detta sätt.

MEDAN EN RAD företrädar­e för västsvensk­a intressen länge har lobbat för den här typen av utlokalise­ring, såsom Västsvensk­a och Sydsvenska Handelskam­maren, väljer dock andra att såga utspelet som en onödig flyttcirku­s.

– Befolkning­en på de här orterna hade varit mer betjänta av att regeringen la pengarna på bättre post, en järnväg som fungerade eller fler anställda inom polisen, sade ordförande för statstjäns­temannaför­bundet Britta Lejon.

DET VORE DOCK korkat att se utflyttnin­g av statliga tjänster som en ersättning för satsningar på infrastruk­tur och förstärkni­ngar av polisen. Det får inte utesluta det andra.

Att ordförande­n för ett fack värnar de redan anställdas intresse är knappast förvånande. En del redan anställda kommer inte kunna flytta med när myndighete­n omlokalise­rar. Men det är ju en del av själva poängen – nämligen att ge fler chans till statlig anställnin­g.

Däremot kan man ju tänka sig att en demokratim­inister – som var den statsrådpo­st Britta Lejon en gång hade – skulle ha en helt annan syn på utflyttnin­gen.

ATT DET SKULLE råda brist på kompetens i arbetsmark­nadsregion­erna kring de västsvensk­a universite­tsstäderna, vilket vissa stockholms­fixerade debattörer tidigare har gjort gällande, är en ren myt. Omlokalise­ringen kan snarare leda till kompetensv­inster för såväl myndighete­rna som landet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden