Hallands Nyheter

Förändrat yrke ger högre lön

- ANNA OSCARSON 010-471 53 71 anna.oscarson@hn.se

Chefslöner­na har ökat kraftigt inom kommunen under de senaste tio åren. – En modern chef ska vara tillgängli­g och hålla i ledarskape­t varje dag, säger Henrik Lundahl, kanslichef Varbergs kommun.

Gruppen manliga avdelnings­chefer har ökat sin medianlön från 29 350 kronor år 2007 till 52 800 kronor förra året. Det är en ökning på 80 procent. Enligt Kristina Taremark, personaldi­rektör, ligger ökad komplexite­t i uppdragen bakom tillsamman­s med svårighete­r att rekrytera chefer.

HENRIK LUNDAHL ÄR kanslichef sedan 15 år tillbaka, först i Falkenberg och sedan år 2014 i Varberg. Han håller med Kristina Taremark om att chefsyrket har förändrats.

– Förr var det vanligt att du blev chef om du var duktig på ditt yrke men vad är det som säger att du blir en duktig ledare bara för att du är en duktig handläggar­e till exempel, säger han.

I dag lägger arbetsgiva­ren mycket fokus på ledarskaps­förmågor när en ny chef ska rekryteras. Det krävs dynamik för att få en avdelning att lyckas tillsamman­s.

Kommunstyr­elsekansli­et där Henrik Lundahl arbetar förser kommunstyr­elsen och kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott med beslutsund­erlag. De hanterar in- och utgående kommunikat­ion samt kommunarki­vet. De gör utredninga­r och skriver mycket texter. Det är juridiska processer som ska skötas, kallelser ska skickas ut inför möten och protokoll skrivas. Här finns kommunikat­ionsenhete­n där medborgard­ialogen och sociala medier hanteras. Sammanlagt är de ett 20-tal personer.

– Det är roligt och exceptione­llt varierat att jobba i kommunvärl­den.

NÅGOT SOM HAR förändrats genom åren är att kraven på tillgängli­ghet har ökat. Arbetstide­rna suddas ut när mobilen alltid är påslagen och brådskande samtal behöver besvaras även om chefen är på utlandssem­ester.

– Jag väljer att kolla mejl på kvällar och helger för att inte behöva ta tag i ett berg på måndag morgon, säger han.

Att konkurrens­en om cheferna ökar har också gjort att lönerna stigit i snabb takt. Dels är det konkurrens mellan Hallands kommuner i och med de goda pendlingsm­öjligheter­na. Dels har Henrik Lundahl noterat att konkurrens­en har ökat mellan den privata och allmänna sektorn.

Han märker också att de yngre som kommer in generellt sett inte har något önskemål om att bli chef.

Att arbeta inom kommunal verksamhet innebär att allt de gör ska tåla granskning. Ekonomin ska följas upp väldigt noga. Mycket av den ökande rapporteri­ngen sker på kvällar och helger.

 ?? Bild: JONATAN BYLARS ?? UPPLEVT FÖRÄNDRING. Henrik Lundahl har långvarig erfarenhet som kanslichef både i Falkenberg­s och Varbergs kommun.
Bild: JONATAN BYLARS UPPLEVT FÖRÄNDRING. Henrik Lundahl har långvarig erfarenhet som kanslichef både i Falkenberg­s och Varbergs kommun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden