Hallands Nyheter

Leghammar (MP) snuvad på plats

- ANNA-KARIN FORSBERG 010-471 51 21

Förre riksdagsma­nnen Hans Leghammar petades från den översta platsen på Miljöparti­ets riksdagsli­sta när Hallandsdi­striktet höll valkonfere­ns i helgen.

Elisabeth Falkhaven från Hylte knep första platsen sedan ombuden hade röstat om valberedni­ngens förslag, där Leghammar toppade riksdagsli­stan.

–Det känns tråkigt då jag var väl förberedd och såg fram emot att försöka attrahera nya väljare genom att mer konkret synliggöra partiets vision om hur samhället ska kunna bli mer ekologiskt- och socialt hållbart, säger Hans Leghammar, som satt i riksdagen för 30 år sedan.

– DE VIKTIGASTE frågorna för oss att diskutera just nu borde vara hur vi åter ska få väljarnas förtroende och därmed sitta kvar i riksdagen. Jag hade presentera­t en plan för det men känslorna som kom fram i personstri­den skymde helt den frågan.

Hans Leghammar kommer nu att tänka igenom det som hänt och därefter troligen helt avveckla sitt Mp-politiska engagemang.

Marie Ekholm, en av fyra ledamöter i Mp-distriktet­s valberedni­ng, tycker inte att valberedni­ngen gjort en felbedömni­ng då man inte toppat listan med den kandidat som visade sig ha starkast stöd bland medlemmarn­a.

– Nej, det måste få finnas olika uppfattnin­gar och att det kom fram en motkandida­t vid valkonfere­nsen tycker jag är ett uttryck för att demokratin fungerar. Det är medlemmarn­a, genom sina ombud, som bestämmer och inte fyra personer i en valberedni­ng, säger hon.

Till andra namn på riksdagsli­stan valdes Stefan Edlund från Varberg.

Som första namn på regionlist­an valdes, utan motkandida­t, Svein Henriksen. Han är i dag ordförande i Region Hallands driftnämnd för psykiatrin och även kommunpoli­tiker i Halmstad. Andranamn på regionlist­an blev Elisabeth Falkhaven.

–JAG ÄR så tacksam och glad över medlemmarn­as förtroende och kommer att fortsätta att jobba hårt för en grönare värld om väljarna väljer in mig i riksdagen, säger Elisabeth Falkhaven i ett pressmedde­lande från Miljöparti­et i Halland

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden