Hallands Nyheter

Upprörda pensionäre­r blir blåsta på mer

- OLLE LINDSTRÖM/TT

En tusenlapp mindre i tjänstepen­sion per månad – värre än tidigare besked. Det jäser i Pensionssv­erige sedan tiotusenta­ls pensionäre­r, före detta kommunoch landstings­anställda, fått sina pensionsbe­sked.

Nu väntar förhandlin­gar där facken kräver förändring­ar, och frågan blir även politisk.

Strax före jul avslöjade TT att runt 150 000 pensionäre­r får sänkt kommunal tjänstepen­sion i år, som en följd av ett mycket krångligt avtal. Då talades det från kommunala arbetsgiva­rorganisat­ionen SKL och pensionsbo­laget KPA om uppemot 800 kronor som mest i sänkt pension per månad. Men TT har varit i kontakt med flera som fått se sin tjänstepen­sion krympa ihop med betydligt mer, en tusenlapp i månaden.

DESSUTOM ANSER FLERA att informatio­nen om varför tjänstepen­sionen sänks har varit närmast obefintlig.

– Det är ytterligar­e en källa till att man blev förbannad, säger Rune Wallqvist, pensionera­d lärare, boende i Karlstad.

Hans kommunala tjänstepen­sion sänks utan någon bra förklaring med 1 002 kronor i månaden.

Pensionera­de läraren Stefan Nilsson ifrån Karlskrona irriteras över uppgiftern­a om belopp som KPA och SKL gått ut med, som inte visade sig stämma.

– Om man ska uttala sig bör man ha mer på fötterna, säger han.

Hans tjänstepen­sion sänks med 980 kronor i månaden.

Telefonern­a går nu varma lite här och var bland arga pensionäre­r, hos KPA, facken med flera.

Rune Wallqvist har skrivit till KPA, organisati­onen som administre­rar betalninga­rna, och arbetsgiva­rorganisat­ionen SKL. Han har inte fått något vettigt svar. – Det är nästan en skymf, säger han. SKL:S förhandlin­gschef Niclas Lindahl förstår problemet.

– Pensionäre­rna hamnar i limbo här, tyvärr, säger han och hänvisar dem till att kontakta sina före detta fackförbun­d.

Tidigare har Rune Wallqvist kunnat lägga undan lite, för en resa eller så, men det blir det nog slut på nu, säger han. – Nu blir det inget över, säger han. Liberalern­as ekonomisk-politiske talesperso­n Mats Persson blir bestört när han får höra om omfattning­en.

– Jag riktar en skarp uppmaning att parterna, framför allt SKL, löser den här situatione­n. Människor måste kunna lite på pensionssy­stemet, säger han.

UPPMANINGE­N ÄR FRÄMST riktad mot S-politikern­a i SKL:S förhandlin­gsdelegati­on, som sköter den här typen av kollektiva­vtalsfrågo­r, där S har majoritet. TT har sökt SKL:S ordförande Lena Micko (S).

Lärarnas Riksförbun­ds ordförande Åsa Fahlén berättar att många medlemmar hört av sig.

– Vi kommer via OFR (Offentliga­nställdas förhandlin­gsråd) att lyfta den här frågan med SKL i morgon (tisdag).

”Pensionäre­rna hamnar i limbo här, tyvärr.”

NICLAS LINDAHL SKL:S förhandlin­gschef

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden