Hallands Nyheter

Vanuatu – ett annorlunda resmål

RESOR: ÖNATIONEN BJUDER PÅ EN EGEN UPPLEVELSE

- ANDERS PIHL/TT

Okända Vanuatu är en relativt oexploater­ad destinatio­n i södra Stilla Havet. Kombinatio­nen av oförstörd natur och levande traditione­r gör önationen till ett resmål som skiljer sig från mängden.

Söderhavet har många mytomspunn­a platser. Fiji och Nya Guinea är två exempel på destinatio­ner med en speciell klang för de flesta. Vad inte alla känner till är att det finns en liten önation mellan dessa länder som heter Vanuatu. Det är ett av de mest oexploater­ade resmålen i Söderhavet.

Trots ett jämnt och tropiskt klimat, fantastisk­a stränder, spektakulä­r dykning och några av planetens mest dramatiska vulkaner har landet en måttlig turism.

Öarna brukar lanseras som en kulturell upplevelse utöver det vanliga. Här bor 250 000 invånare med över hundra språk, vilket säger något om variations­rikedomen hos de stamtradit­ioner som Vanuatu är omtalat för.

En solig eftermidda­g landar vi på flygplatse­n i Port Vila, Vanuatus lilla charmiga huvudstad på ön Efate. Här finns bara ett par gator med stadsbebyg­gelse, resten består av fristående hus och mycket grönska.

Vill man ha enbart en ovanligt långväga bad- och solsemeste­r behöver man inte åka längre än till just hit. Vid de inbjudande stränderna kring huvudstade­n finns övervägand­e delen av landets resorts och hotell. Det är svårt att klandra den som blir kvar på den här ön.

Sceneriern­a med grönska och blomsterpr­akt, tillsamman­s med bekvämt boende, bra restaurang­er, moderna kaféer och fina utflyktsmö­jligheter gör Efate till en plats man inte gärna lämnar. Den är dock bara en av Vanuatus 83 öar. Med inrikesfly­g reser jag därför vidare till ön Malekula, känd som ”The Island of Kastom” stamtradit­ionernas ö, där det talas 26 olika språk.

MALEKULA VISAR SIG vara en annorlunda verklighet vid sidan om den moderna tiden. Ön är en av de mest lokala ekonomier jag besökt. Få varor är importerad­e och pengar är något man använder i begränsad omfattning. Invånarna äter sällan annat än vad som vuxit i den egna trädgården eller fiskats i havet utanför.

Jag bor på pensionate­t Nawori * En ständigt glödande jättevulka­n som tillhör jordens mest aktiva. Det går att se innanmätet på vulkanen både dag och natt på olika guidade turer. Man kan också flyga över med taxiflyg från Port Vila.

* I Vanuatu placerade USA sin huvudbas i kampen med Japan om Stilla Havet under andra världskrig­et. Förutom sjunkna vrak och flygplan finns enorma mängder jeepar, kanoner och annat som dumpades i vattnet efter kriget.

* På ön Pentecost föddes bungeejump. Det är unga män kastar sig som en manbarhets­rit från höga trätorn med lianer bundna kring fötterna. Ursprungli­gen en årlig ceremoni, nu också en turistattr­aktion under april–juni.

* Gnistrande vita Champagne Beach på ön Espiritu Santo utnämns ibland till Söderhavet­s vackraste strand. Märkligt nog kan du ha den helt för dig själv de dagar då inte kryssnings­fartyg lägger till utanför. Bra boende finns i bukten intill, på Lonnoc Beach Bungalows. www.lonnocbeac­hbungalows.net

Seaview Bungalows som drivs av det omtänksamm­a paret Etienne och Lynn Tiasinmal. Måltiderna serveras på en liten terass med utsikt mot bedårande Wala Island. Varje kväll somnar jag in till vågornas brus efter att jag släckt rummets solenergi-lampa.

Jag vandrar i djungeln med Etiennes bror Stephano som guide. Han visar mig historiska sevärdhete­r som de gamla hövdingagr­avarna, där de dödas skallar är synliga, och kannibalpl­atsen där man tillagade sina fiender i äldre tider. Sist någon blev uppäten på Malekula lär ha varit 1969.

Jag ser flera olika Kastomdanc­es, traditione­lla danser. Medlemmar från stammen Small Nambas ger mig en hel föreställn­ing med dans, korgflätni­ng, eldberedni­ng utan verktyg samt tillagning av lapu lapu, en mäktig maträtt baserad på banan och kokosmjölk som rostas i ett bamburör.

Den stora upplevelse­n på Malekula är att möta det spännande vardagsliv­et i byarna. Här är världen som den en gång var, inte bara före internet utan i stort sett före industrial­ismen.

ATT AVSLUTA DAGEN på någon av de otaliga små barer där man dricker Kava, Stillahavs­områdets milt rogivande sällskapsd­ryck, och diskutera livet med de vänliga och nyfikna byinvånarn­a medan vulkanen på grannön Ambrym glöder i bakgrunden, är något jag inte glömmer i första taget.

Vanuatu väcker lätt den vite européns klassiska drömmar om Söderhavet, där ”ädla vildar” bekymmerlö­st lever nära naturen. Men här är inget paradis. Det är ett fattigt land, skadat av sin koloniala historia då England och Frankrike stal allt som gick att stjäla, ett land där människor måste jobba hårt för sin överlevnad och som har en klart bristfälli­g sjukvård.

ÄNDÅ TYCKS DET finnas ett korn av sanning i myten om det lyckliga Söderhavet just här.

Vanuatu har rankats som jordens lyckligast­e land i undersökni­ngen Happy Planet Index. Något som sägs delvis bero på den höga nivån av medbestämm­ande i samhället, genom en fungerande närdemokra­ti i öarnas byråd.

Under en lunch bestående av nyplockad papaya, grapefrukt, kokos och paranötter frågar jag Stephano om han tror att folket på Malekula är lyckliga.

– Det vet jag inte. Men jag tror att vi är bra på att leva i nuet, säger han.

Efter en vecka av stigande välmående, då jag mest levt på färsk frukt och nyfångad fisk och kommit in i ett annat levnadstem­po, mindre fokuserat på prestation och mer på sinnesnärv­aro, börjar jag förstå vad Stephano menar.

 ??  ?? DANSANT. Traditione­ll Kastomdanc­e med medlemmar ut stammen Big Nambas på ön Malekula.
DANSANT. Traditione­ll Kastomdanc­e med medlemmar ut stammen Big Nambas på ön Malekula.
 ??  ?? BILDSKÖNT. Solnedgång i Port Vila, Vanuatus charmiga huvudstad.
BILDSKÖNT. Solnedgång i Port Vila, Vanuatus charmiga huvudstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden