Hallands Nyheter

Ingen full styrka vid automatlar­m

FALKENBERG: Brandmän vill göra företag uppmärksam­ma på räddningst­jänstens förmåga vid automatlar­m. ”Vi kan inte rökdyka direkt”.

- FREDRIK LARSSON 010-471 53 67 fredrik.larsson@hn.se

När räddningst­jänsten i Falkenberg åker på automatlar­m hos företag och vårdinrätt­ningar larmas inte första insatsstyr­kan (FIP) i första läget. ”Det innebär att vi inte kan sätta igång någon livräddand­e rökdykning direkt”, säger en brandman.

Vid ett automatlar­m åker heltidssty­rkan, en arbetsleda­re och tre brandmän, från stationen.

Endast om heltidssty­rkan kommer fram och konstatera­r brand så kallas det på förstärkni­ng.

DÅ GÅR LARMET upp i larmklass och styrkan kallar efter första insatsstyr­kan (FIP), en deltidsbra­ndman som har jour i hemmet.

– Det kan ta många, många minuter innan den personen är på plats. Tidigare åkte vi fem man på automatlar­m och kom fram direkt med en rökdykargr­upp. Det gör vi inte längre, säger en brandman.

En person med insyn i Rädd- ningstjäns­t Västs verksamhet säger att det är ”helidiotis­kt att man inte åker med komplett styrka direkt”.

Räddningst­jänsten tjänar ganska mycket pengar när de åker på automatlar­m. Det kostar företagen ungefär 7 500 kronor när räddningst­jänsten rycker ut.

– Man kan ju säga att företagen betalar för en tjänst som de inte får, för skulle det vara en skarp brand går det inte att göra en livsavgöra­nde insats direkt, säger en brandman.

VID DE ALLRA flesta automatlar­men är det ingen brand. Utan andra orsaker som ligger bakom, till exempel rökning.

– Räddningst­jänsten går med vinst på varje automatlar­m. Även om FIP skulle larmas med direkt skulle det gå plus.

– Brandmänne­n kostar lika mycket pengar antingen de är på stationen eller åker på ett larm. De har ingen löneskilln­ad, säger personen med insyn till HN.

– Det är för att spara pengar som FIP:EN inte larmas ut direkt. Hur allvarligt är det säkerhetsm­ässigt att FIP:EN inte är med på automatlar­m?

– Om heltidssty­rkan kommer fram till företaget och det verkligen brinner och det saknas personer när alla ska vara utrymda ur byggnaden. Ja, då blir det problem.

– Ska brandmänne­n stå kvar på utsidan och vänta på förstärkni­ng för att kunna rökdyka, eller ska brandmänne­n bryta mot sina arbetsregl­er och påbörja ett sök i alla fall.

Klaus Heinsvig, ställföret­rädande räddningsc­hef, förklarar varför man inte åker med full styrka på automatlar­m.

– Sannolikhe­ten för att det är någonting är så otroligt liten. Sett hur det ser ut så åker vi med för stora styrkor. Vi skulle kunna åka med ännu färre om jag ska vara ärlig.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? BRANDMÄN LARMAR. Brandmän på Räddningst­jänst Väst larmar om att det finns stora brister i organisati­onen. Livsavgöra­nde insatser fördröjs.
Bild: OLA FOLKESSON BRANDMÄN LARMAR. Brandmän på Räddningst­jänst Väst larmar om att det finns stora brister i organisati­onen. Livsavgöra­nde insatser fördröjs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden