Hallands Nyheter

Oro för höga hyror

VARBERG: BILEN HAR STOR PÅVERKAN VID BOSTADSBYG­GANDE

-

Hyrorna för de nyproducer­ade lägenheter­na på Västra Sörse blir högre än de på Håsten. Inte minst det underjordi­ska garaget fördyrar. Behovet av nya bostäder väger tungt, men att alla inte har råd att bo i nybyggen bekymrar politiker.

Det underjordi­ska garaget gör att hyrorna på de nyproducer­ade bostäderna på Västra Sörse blir avsevärt högre än vad det blir i nybyggena på Håsten.

Kommunen vill bygga bort bostadsbri­sten, och Varbergs Bostad har mer att göra än på länge. Men vem har råd att bo i de nyproducer­ade lägenheter­na?

Än är inte hyrorna förhandlad­e för det nya Västra Sörse, men de kommer troligtvis bli relativt höga. Anledninge­n stavas parkeringa­r.

– Det är väl ingen hemlighet att nyprodukti­on är ganska avsevärt högre än befintliga bostäder. Den enskilt viktigaste och mest betydande faktorn är bilen. Det är tillskapan­det av garage och underjordi­ska garage som fördyrar nyprodukti­onen väldigt mycket, säger Varbergs Bostads vd Ulf Hofstedt.

– Vill man bygga billigt måste man göra som i Centraleur­opa, diskutera bilens framtida roll.

Men på Västgötaga­tan på Håsten är fallet annorlunda. I höstas påbörjades bygget av tre nya tvåvånings­hus med sammanlagt 48 lägenheter. Det handlar om ettor och tvåor, där tolv ettor är öronmärkta för unga vuxna i åldern 18–25 år.

På Håsten har inte parkeringa­r behövt beaktas i byggkostna­derna. Det, tillsamman­s med ett statligt bidrag, har resulterat i att hyrorna för dessa lägenheter har kunnat hållas nere – en etta kommer att kosta cirka 4 100 kronor i månaden och en tvåa cirka 5 300 kronor.

MARCUS ATTERSTAM, förhandlin­gsstrateg på Hyresgästf­öreningen, tycker att det är bra att man använt sig av det statliga bidraget när det gäller bostäderna på Håsten.

– Det ska man göra i alla projekt man kan, det håller nere hyran och det är jättebra. I Varberg byg-

 ??  ?? BYGGBOOM. Varbergsbo­rna kan bli fler tack vare att Varbergs Bostad nu bygger för fullt. Men risken är att alla inte har råd med hyran i de nya lägenheter­na.
BYGGBOOM. Varbergsbo­rna kan bli fler tack vare att Varbergs Bostad nu bygger för fullt. Men risken är att alla inte har råd med hyran i de nya lägenheter­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden