Hallands Nyheter

Upplysning om solenergi

- STAFFAN GUSTAFSSON 010-471 54 25 staffan.gustafsson@hn.se

Varför hamnade solcellspa­rken Solsidan inte på Göingegård­en utan vid E 6? Det var en av frågorna som reddes ut vid tisdagens solenergis­eminarium.

Varberg Energis rekordstor­a solcellspa­rk Solsidan skulle ha byggts på Göingegård­en. Men de boende i området satte sig till motvärn och det kommunala bolaget fick backa. Varför gick det som det gick?

Solenergi är en het fråga och sedan förra året har Energi- och miljöcentr­um, EMC, bedrivit ett projekt för att främja dess utveckling i Halland. Som ett led i detta hölls under tisdagen ett seminarium på Campus Varberg med inbjudna representa­nter för Hallands näringsliv och kommuner.

En av punkterna var en presentati­on av Mikael Ring från företaget Haverdal Consulting. Han har studerat vad som eventuellt gick snett när Varberg Energi fick backa angående sina planer om att bygga en solcellspa­rk i området Göingegård­en i Varberg.

MIKAEL RING HAR tillsamman­s med sina söner ringt runt bland de boende på Göingegård­en för att utröna varför de satte sig till så kraftigt motvärn när planerna om en solcellspa­rk presentera­des för dem 2015.

– Det finns några saker som sticker ut. Framför allt att de boende i området ska känna sig delaktiga i projektet. Och sedan att det är viktigt att involvera fler yrkesgrupp­er än bara ekonomer och ingenjörer i sådana här projekt. Samhällsve­tare intressera­r sig mer för varför det kan uppkomma ett socialt motstånd, sade Mikael Ring, själv docent i kulturgeog­rafi vid Göteborgs universite­t.

Nu var inte svarsfrekv­ensen särskilt stor. Av de 425 boende på Göingegård­en så var det bara 32 som svarade på telefonenk­äten.

Men kvaliteten på svaren var desto bättre, anser Mikael Ring som ändå tycker att det går att teckna en bild av varför solcellspa­rken aldrig byggdes på Göingegård­en, utan så småningom vid Munkagård istället.

– När ärendet kom ut på samråd trodde de boende att allt redan var beslutat. Därför gick de i försvarsst­ällning direkt, säger han.

OLA WILHELMSSO­N, INKÖPSCHEF på Varberg Energi, har en delvis annan bild av förloppet.

– Marken som vi skulle bygga parken på ägdes av Derome och de boende i området är kunder hos Varberg Energi. Vi involverad­e de boende på ett tidigt stadium, men när vi kallade till möte om solcellspa­rken möttes vi av ett mycket starkt motstånd. I det läget var det bara att ge upp. Vi ville inte förarga våra kunder, säger han.

Solcellspa­rken, som är Sveriges största, hamnade som bekant vid E 6 i höjd med Munkagård istället och invigdes sommaren 2016.

Mikael Rings acceptanss­tudie kommer nu att användas för att försöka undvika problem vid liknande projekt framöver.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? FORSKARE. Mikael Ring, docent i kulturgeog­rafi vid Göteborgs universite­t, har gjort en acceptanss­tudie kring solenergin i Halland.
Bild: ANNIKA KARLBOM FORSKARE. Mikael Ring, docent i kulturgeog­rafi vid Göteborgs universite­t, har gjort en acceptanss­tudie kring solenergin i Halland.
 ??  ?? SOLCELLSFR­ITT. bygga Solsidan. Tomten på Göingegård­en där Varberg Energi hade tänkt
SOLCELLSFR­ITT. bygga Solsidan. Tomten på Göingegård­en där Varberg Energi hade tänkt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden