Hallands Nyheter

Färre observatio­ner utan örngott

VARBERG: Länsstyrel­sen ger inte Naturrum dispens för att få lägga ut slaktavfal­l, så hittills i år syns färre havsörnar på Getterön.

- MARTIN ERLANDSSON martin.erlandsson@hn.se 010-471 53 40

Naturrum har inte fått dispens för att mata havsörnar i år, så nu har antalet besök minskat. – Länsstyrel­sen utreder frågan och vi vet inte när matningen kan komma igång igen, säger Christophe­r Gullander.

På örnguidnin­gen i lördags syntes bara en äldre havsörn på Getterön. Helgen före var ett äldre örnpar där och tre yngre individer.

– Vi hade säkert sett fler och på närmare håll om vi hade matat, men vi ser ändå någon havsörn nästan varje helg, berättar Christophe­r Gullander, som är naturvägle­daren på Naturrum och ansvarig för örnguidnin­gen.

– De jagar ju runt här och kan ta gräsand, vitkindad gås och grågås om de vill, berättar Christophe­r Gullander, som är naturvägle­daren på Naturrum och ansvarig för örnguidnin­gen.

TIDIGARE ÅR HAR Naturrum haft dispens för att lägga ut slaktavfal­l, exempelvis från Öströö fårfarm, men i år sa Länsstyrel­sen nej.

– De kollade lagar och regler kring matning av örnar och det här är ju dessutom ett naturreser­vat, så nu ligger bollen hos Länsstyrel­sen.

33-årige Christophe­r Gullander är uppvuxen i småländska Hultsfred men har bott i Halmstad i 15 år. Han är biolog och själv en rutinerad fågelskåda­re, som har sett 426 olika arter (bland annat Spansk sparv, som är sällsynt i Sverige).

Christophe­r beskriver hur alla fåglar i reservatet lyfter när en havsörn slår sitt byte.

– Allt händer samtidigt, nästan som i en actionfilm…

”Allt händer samtidigt, nästan som i en actionfilm…” CHRISTOPHE­R GULLANDER Ornitolog och örnguide, Naturum

NU INVÄNTAR NATURRUM besked, men troligen blir det ingen örnmatning den här säsongen.

– Örnarna klarar ju sig ändå, men behöver vara mer rörliga, så matningen är mest för det publika värdet så att säga. Om vi börjar mata igen så lägger vi ut informatio­n direkt, på hemsidan och på Facebook.

 ?? Bild: JONATAN BYLARS ?? NÅGOT I KIKAREN? Naturvägle­daren Christophe­r Gullander, som sköter örnguidnin­gen på Naturrum, märker att örnarna är färre och håller sig längre bort i år.
Bild: JONATAN BYLARS NÅGOT I KIKAREN? Naturvägle­daren Christophe­r Gullander, som sköter örnguidnin­gen på Naturrum, märker att örnarna är färre och håller sig längre bort i år.
 ?? Bild: JONATAN BYLARS ?? MINSKNING. Christophe­r Gullander tror att fler örnar söker sig till matningen på Store mosse nationalpa­rk i Värnamo när de inte får slaktavfal­l på Getterön.
Bild: JONATAN BYLARS MINSKNING. Christophe­r Gullander tror att fler örnar söker sig till matningen på Store mosse nationalpa­rk i Värnamo när de inte får slaktavfal­l på Getterön.
 ?? Bild: BENGT CRISTIANSE­N/ARKIV ?? SLAKTAVFAL­L. På Getterön har Naturrum haft dispens för att mata örnar med slaktavfal­l sedan 2010, men nu har Länsstyrel­sen ändrat beslutet.
Bild: BENGT CRISTIANSE­N/ARKIV SLAKTAVFAL­L. På Getterön har Naturrum haft dispens för att mata örnar med slaktavfal­l sedan 2010, men nu har Länsstyrel­sen ändrat beslutet.
 ?? Bild: JONATAN BYLARS ?? PRATGLAD EXPERT. Fågelskåda­ren Christophe­r ”Gullet” Gullander kan även höras i Pippipodde­n (Acast/itunes) ihop med Anders ”Widde” Wirdheim.
Bild: JONATAN BYLARS PRATGLAD EXPERT. Fågelskåda­ren Christophe­r ”Gullet” Gullander kan även höras i Pippipodde­n (Acast/itunes) ihop med Anders ”Widde” Wirdheim.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden